Sıkı para politikası değil düpedüz eşek şakası! Atilla Yeşilada, TCMB ile böyle dalga geçti

Sıkı para politikası değil düpedüz eşek şakası! Atilla Yeşilada, TCMB ile böyle dalga geçti
TCMB'nin PPK toplantısı sonrası 650 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 15'e çekmesine ekonomistlerden tepki gelirken, Atilla Yeşilada söz konusu karar için "Sıkı para politikası değil, düpedüz eşek şakası" ifadesini kullandı.

Umut Can Halavart / Günboyu

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomide rasyonel politikaları dönüş sinyali verilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk PPK toplantısında radikal bir faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakılıyordu.

Ekonomistler, yapılacak artışın aynı zamanda ilerleyen dönemde sergilenecek performansın önemli bir göstergesi olacağını duyururken, Paraanaliz yazarı Atilla Yeşilada, somut ve gerçekçi bir para politikası için faizlerin minimum yüzde 30'a çıkarılması gerektiğini açıklamıştı.

"DÜPEDÜZ EŞEK ŞAKASI"

Ekonomistlerin faiz artırımına yönelik tahminleri yüzde 20 ile 30 bandında seyrederken TCMB'nin bugün saat 14.00'de yaptığı açıklama piyasalarda deprem etkisi yarattı. 650 baz puanlık faiz artırımıyla politika faizini yüzde 15'e yükselten TCMB'ye iktisatçılardan tepki üstüne tepki gelirken, en ilginç çıkış ekonomist Atilla Yeşilada'dan geldi.

Yeşilada, söz konusu artış için sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bunun adı sıkı para politikası değil, düpedüz eşşek şakası" ifadelerini kullandı.

PPK'nın "Parasal sıkılaşma döneminin başlamasına karar verilmiştir" sözleriyle duyurduğu metin şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5’ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.





YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar