SGK'dan 1800 prim gününü tamamlayanlara son uyarı! Bu gruba dahilseniz hemen emekli olabilirsiniz

SGK'dan 1800 prim gününü tamamlayanlara son uyarı! Bu gruba dahilseniz hemen emekli olabilirsiniz
SGK’nın vatandaşlara sunmuş olduğu erken emeklilik yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.  İşte SGK’nın sunduğu malulen emekliliğin şartları...

Ülkemizdeki birçok kişi yaşlılık dönemlerinde rahat etmek için çalışıyor ve emeklilik hayali kuruyor ancak eğer sizin de rahatsızlığınız ya da engeliniz varsa çok kısa bir işlemin ardından malulen emekli olabilirsiniz! 

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Eğer sizin de tam teşekküllü devlet hastanelerinin sağlık kurullarından alınmış en az %60 oranında “çalışamaz” raporunuz varsa ve 10 yıllık yani 1800 günlük ödenmiş prim gününüz varsa, size en yakın SGK şubesini ziyaret ederek malulen emekli olabilirsiniz. Ayrıca malulen emeklilerde 4A, 4B ya da 4C sigorta türleri fark etmiyor. Sizin de önemli bir rahatsızlığınız varsa emekli olma şansınız bulunuyor ancak SGK her hastalığa malulen emeklilik imkanı sunmuyor.

SGK HANGİ HASTALIKLARI MALULEN EMEKLİLİKTE KABUL EDİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) tarafından malulen emeklilik için kabul edilen hastalıklar şu şekilde; ölümcül derecede olan kanser türleri, epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar, kişinin hayatını kararlarını ve ruh halini etkileyecek psikolojik hastalıklar (ileri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni gibi), kişinin görme yetisini kaybetmesi, retinaya bağlı olarak oluşan kanamalar, denge bozuklukları ve işitme kaybı, uzuv kaybı, (Ampüte) organ nakili (Karaciğer, kalp, akciğer, böbrek vs) ağır karaciğer hastalıkları (Siroz ya da tüberküloz gibi) kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları ve AIDS.

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

Eğer sizin de önemli bir rahatsızlığınız varsa ve malulen emekli olacaksanız, gerekli evrakları topladıktan sonra size en yakın SGK Müdürlüğüne gidebilirsiniz. Malulen emekliliğin online başvurusu bulunmuyor, bizzat giderek fiziki olarak başvuru yapmanız gerekiyor. Yanınızda ise şu evrakların bulunması gerekiyor:

Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi,
Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi, (İşten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde başvuru yapanlar için)
Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu.

MALULEN EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR?

Malulen emekli olan kişilerin en merak ettiği konulardan biri de maaşlar. Eğer siz de BAĞKUR ya da SSK’dan emekli olduysanız en az 1500 TL’lik maaş alma şansına sahip oluyorsunuz. Ancak Emekli Sandığı’ndan emekli olan kişiler en az 2400 TL maaş alabiliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar