SGK uzmanından peş peşe açıklama geldi: EYT'li işçiler için prim iadesi

SGK uzmanından peş peşe açıklama geldi: EYT'li işçiler için prim iadesi

SGK uzmanı Ahmet Kurtuluş, Erken Emeklilik Talebi (EYT) sahipleri için özel prim iadesi hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Prim iadesi nasıl alınır, ne kadar ödenir ve borçlanmanın etkileri nelerdir? İşte detaylar...

Mehmet Akif ERDEM/ GÜNBOYU

Ahmet Kurtuluş, prim iadesinin sadece EYT'li çalışanlar için değil, tüm SGK kapsamında olan çalışanlar için geçerli bir uygulama olduğunu açıkladı. Emekli olabilmek için yaş, prim ve hizmet yılı kriterlerini sağlamaları gerektiğini belirten Kurtuluş, EYT'liler için yaş kriterinin kaldırıldığını ve sadece prim ve hizmet yılı kriterlerinin geçerli olduğunu belirtti.

PRİM İADESİ NASIL ALINIR?

Kurtuluş, prim iadesi talebinde bulunmak isteyen EYT'li bireylerin SGK'ya bizzat başvurması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, başvurunun e-Devlet üzerinden de yapılabileceğini söyleyerek, 'Bağlı oldukları SGK kurumuna müracaat edip işlemi gerçekleştirebilirler' dedi.

PRİM İADESİ NE KADAR?

Prim iadesinin, ödenen prim miktarına göre değiştiğini belirten Kurtuluş, bu iadenin eksik prim ödeyenler için geçerli olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, Kurtuluş eksik primleri tamamlayarak emeklilik haklarından yararlanmanın daha iyi bir seçenek olabileceğini önerdi.

PRİM İADESİNİN BORÇLANMA ETKİSİ VAR MI?

Borçlanmanın prim iadesini etkilediğini ifade eden Kurtuluş, borçlanma yapanların, talep etmeleri halinde yaptıkları borçlanma dahil olmak üzere tüm ödemeleri geri alabileceklerini belirtti.

İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMLE İADE EDİLİR Mİ?

Kurtuluş, işsizlik sigortası primlerinin farklı bir sigorta kolu olduğunu ve geri iade edilmediğini belirtti. Ayrıca, bu primlerin işsizlik durumunda işsizlik maaşı alınabilmesini sağladığını da açıkladı.