Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

SGK borç yapılandırması hakkında merak edilenler

Kıymetli okuyucularım, 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki kanun Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Hangi borçlar yapılandırma kapsamında

Buna göre; Vergi cezaları, Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, Trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri, İl özel idarelerine olan borçlar kanun kapsamında yapılandırılabilinir.

Peşin ödeme avantajı nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarda kanun kapsamında olup, peşin ödeme, iki taksitte ödeme avantajlarından istifade edilebileceği gibi bu borçlar dilenirse 6,9,12,18 ay taksitler halinde iki ayda bir ödenebilir. Peşin ödemenin avantajı şudur ki; Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin %10'unun en son 1 Mart 2021 tarihinde veya en geç ödeme zammıyla birlikte 31 Mart 2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, %90'ı Yİ-ÜFE silinmektedir.

2 taksitle ödemenin avantajı ise; İlk taksitinin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE'nin %50'sinin en son 30 Nisan 2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, %50 Yİ-ÜFE silinmektedir.

İdari para cezalarında yapılandırma

Yapılandırma kapsamında SGK'ya olan idari para cezalarının ana borcunun yarısı ve cezaya uygulanan gecikme cezası ve zammı silinmektedir. İdari para cezasının kalan kısmı ise Yİ-ÜFE ile güncellenecektir. Kuruma idari para cezası bulunanların yapılandırmaya başvuruda bulunmaları menfaatleri gereğidir.

GSS borçluları sağlık hizmetinden yararlanabilir

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu olanlar da borçları yapılandırma kapsamında olup, peşin veya 18 aya varan taksitler halinde ödenebilecektir.

5510/60-g kapsamında GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 31.03.2021'e kadar gelir testine başvurması halinde, GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenir. Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3'ten az olduğu tespit edilenlerin borçları silinir ve primleri devlet tarafından ödenir.

BAĞ-KUR prim borcu yapılandırma

BAĞ-KUR prim borcu olanlar da borçlarını yine aynı şekilde 18 aya varan taksitlerle ödeyebileceklerdir. Özellikle BAĞ-KUR prim borcu olması nedeniyle emekli olamayan sigortalılara bu kanunla büyük bir fırsat tanınmıştır. Daha önceki senelerde çıkan yapılandırmalardan istifade etmeyen veya yapılandırmaları bozulanlar 7256 sayılı kanun kapsamındaki yapılandırmaya başvuruda bulunabilirler. BAĞ-KUR prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti ve ilaçlarını alamayanlar bu kapsamda tekrar hizmet almaya devam edebilirler. Tarım BAĞ-KUR'u dahil olmak üzere 4/b statüsünde prim borcu olanlar 1 Şubat 2021 tarihine kadar ödememeleri veya borçlarını yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları durumunda; 1 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmet sürelerini durdurarak prim borçları silinir.

Yapılandırma kapsamında ilk iki taksit süresinde ödenmezse, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksit ihlali yapılırsa ve bir takvim yılında iki veya daha az taksitin son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödenmemesi durumunda yapılandırmalar bozulacaktır. Bu sebeple yapılandırma kapsamına dahil olanların çok dikkatli olmaları ve ödemelerini nizami gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Borcu yoktur yazısı alabilirsiniz

Yapılandırma kapsamında olan borç peşin ödenirse borcu yoktur yazısı Sosyal Güvenlik Kurumundan hemen alınabilir. Eğer borç taksitler halinde ödenecek olursa ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla borcu yoktur yazısı alabilirsiniz. Yani ilk iki taksiti ödemeden borcu yoktur yazısı alamazsınız. Borcu yoktur yazısı alarak ise ihalelere katılabilir, teşvik ve desteklerden yararlanabilir ve var ise eğer hak ediş ödemelerinizi de alabilirsiniz.

31/12/2020 tarihi yapılandırma için son başvuru tarihi olup, sigortalıların son günlere işlemlerini bırakmamalarını önemle tavsiye ederim. Şimdiden hayırlı olması dileklerimle...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları