Şeytan Pençesi nedir? Ne işe yarar?

Şeytan Pençesi nedir? Ne işe yarar?
Güney Afrika'da yetişen Şeytan Pençesi, isim olarak bitkinin meyvelerindeki küçük kancalardan gelmektedir. Bölge halkı tarafından çeşitli hastalıklarda kullanılmıştır.

Yağmur mevsimi boyunca, Güney Afrika çöllerine özgü çok yıllık tırmanıcı bitki olan Harpagophytum procumbens’in borazangörünümlü kadife kırmızısı çiçekleri bitkinin saplarını çevreler. Peki Şeytan Pençesi nedir, nelere faydalıdır

Her bir çiçek yalnızca bir gün yaşar ve ardından uzun iğneli, tüyler ürpertici bir meyveye dönüşür. İğneler kumaşı kesebilecek kadar keskin kancalı dikenlerle yanlara doğru eğrilir. Bitkinin genel ismi olan Şeytan Pençesi’nin ismi işte bu meyvelerden kaynağını alır. Şeytan pençesinin bu kendine özgü meyveleri değil, kökleri bitkisel tedavide kullanılır. Kalahari Çölü’nde yaşayan Khoikhoi’ler gibi Güney Afrikalı yerli topluluklar şeytan pençesini şifa amacıyla belki de binlerce yıldır kullanmışlardır. Şeytan pençesi preparatları bu topluluklar arasında mide ve bağırsak problemlerini iyileştirmek, ateşi düşürmek, alerjik reaksiyonları azaltmak ve migreni hafifletmek için dahili olarak alınırdı.

Harici olarak da yaraları, ülseri ve haşlanmaları iyileştirmek için alınırdı. 1900’lerin başlarına dek şeytan pençesi batı tıbbında bilinmemekteydi. 1900’lerin başlarına gelindiğinde bölgeye özgü bitkilere ilgi duyan bir çiftçi şeytan pençesinin kurutulmuş köklerinden elde edilen preparatları şifa amacıyla kullanan yerel toplulukları incelemeye başladı. Elde ettiği sonuçlardan çok etkilenen çiftçi, bu bitkinin köklerinden elde edilen çayı pazarlamaya başladı. Şifa veren bu bitkinin namı Avrupa’ya kadar yürüdü ve bitki bu coğrafyada da acıyı ve iltihabı azaltmak, mide yanmasını hafifletmek ve iştah açmak amacıyla kullanılmaya başlandı. Modern bitkisel tedavide şeytan pençesi osteo artrit gibi dejeneratif eklem hastalıklarından kaynaklanan acıları ve iltihabı azaltmak amacıyla kullanılır. Artritten kaynaklanan ağrıları azaltmak amacıyla kullanımı Avrupa’da oldukça yaygındır ve A.B.D.’de de artmaktadır.

Kısa dönemli tedavide ibuprofen gibi bazı non-steroidal anti enflamatuvar ilaçlar kadar etkili olabilmekte ve bu ilaçların daha az kullanılmasını sağlayabilmektedir. Şeytan pençesinin artrit kaynaklı semptomları yavaşlatabileceğine dair bir takım göstergeler vardır. Bitki aynı zamanda fibromiyaljiyi ve sırt ağrısını, baş ağrısını, mide ekşimesini, alerjileri ve ateşi tedavi etmek ve iştahı arttırmak amacıyla da kullanılır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar