Şeref Oğuz’dan flaş 100 milyar dolar yabancı para çıkışı: Döviz kurları için şubat ayına işaret etti

Şeref Oğuz’dan flaş 100 milyar dolar yabancı para çıkışı: Döviz kurları için şubat ayına işaret etti
Ekonomist Şeref Oğuz, bugünkü köşesinde, “30 milyar dolar yetmez, bize 100 milyar dolar gerek” başlıklı yazısında kritik uyarılarda bulundu.

ŞEREF OĞUZ'DAN FLAŞ ÇIKIŞ! DÖVİZ KURLARI İÇİN ŞUBAT AYINA İŞARET ETTİ

Dünya Gazetesi’nin ekonomi yazarı Şeref Oğuz, bugünkü köşesinde güncel ekonomik durumu değerlendirdi.

Ülkeye geldiği söylenen yabancı para miktarının, enflasyon ve kur krizine olan faydasını inceleyen Şeref Oğuz, şu çıkarımlarda bulundu:

“Ekonomide canlanma umut; “30 milyar kaynak gelecek” beklentisine bağlandı. Hele ki ekonomi yönetimi ve destekleyicileri, sürekli olarak 30 milyar dolar geleceğini dillendiriyor. Peki, bu para gelebilir mi? Diyelim ki geldi, bize 30 milyar dolar yeter mi? “100 milyar dolar ancak yeter” diyenler çoğunlukta. Buna Türkiye’nin kaynak arayışı diyoruz. Döviz nakit akışındaki tıkanma, “ne olursan ol yine gel ey döviz” temennasını üretiyor. Politika faizinin %14 ve enflasyonun da en edepli (!) haliyle %80 olduğu ortamda gelecek olan her para, çare olmak şöyle dursun; enflasyonu daha da yukarı taşıyacak.

''BİZİ BEKLEYEN ZOR KIŞ''

İklim değişikliğinden söz etmiyoruz. Elbette o da var fakat biz ekonomideki iklim değişikliğinden bahsediyor ve diyoruz ki; yazı zor geçiriyoruz fakat kış daha da zor geçecek. Başımızda Heterodoks, Avrupa’nın enerji krizi, Rusya’nın Ukrayna takıntısı ile boyutlanan dar boğazlar bizi de etkileyecek. Bu arada Rusya, kendisine karşı uygulanan yaptırımlara karşı çözüm arayışında… Rusya Merkez Bankası, ülkenin varlık fonunun Çin, Hindistan ve Türkiye’nin yanı sıra diğer bazı ülkelerin para birimlerine yatırım yapabileceğini açıkladı. Bu sürecin getireceği ekonomik dinamikleri göreceğiz.

''TARİHE GEÇECEĞİZ''

Dolar kurunda ve faizde, mevcut seviyeleri korumaya çalışıyoruz. Bunun için her türlü adımı atıyoruz. Öyle ki %14 politika faizi ile birlikte %80 TÜFE, %144 ÜFE İle karşı karşıyayız. Bunun yaratmış olduğu büyük maliyet her geçen gün katlanıyor. Üstelik dünyada resesyon kaygıları tırmanırken, bundan sonra ne mi olacak? Geri döndürülemez ekonomi hasarıyla yola devam edeceğiz. Enflasyonla mücadele görüntüsü vermek için ucuzluk marketi kartını 1 yıl aradan sonra yeniden oynayan hükümetin seçime kadar enflasyon için işe yarar tedbir almayacağı ortada… Bu durumda hiperenflasyon, yaz etkisi, baz etkisi, güz etkisi derken, ortada ne kur hedefi bırakacak ne de iç-dış açık hedefi… Olacağı şudur; Şubat’ta düşecek dedikleri enflasyon, yeni rekorlar kıracak ve dar gelirliler daha da yoksullaşacak.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar