Selçuk Geçer'den flaş altın ve dolar uyarısı: Fiyatlar uçacak

Selçuk Geçer'den flaş altın ve dolar uyarısı: Fiyatlar uçacak
Altın ve döviz borsasıyla ilgili yaptığı yorumlarla sık sık gündeme gelen ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den dikkat çeken yeni bir uyarı geldi.

Küresel piyasalarda yaşanan ekonomik daralma, dünya genelinde emtialara yönelik ilgilinin yükselmesine neden olurken, Türkiye''de her dönem için ''güvenli liman'' olarak görülen altın, 2023 yılının ilk çeyreğinde yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. Ons altın fiyatlarının geçtiğimiz haftalarda 2050 dolar seviyesine çıkarak son yılların zirvesini görmesi ve burada karşılaştığı direnç ile bir miktar geri çekilmesi, birikimini altın hesaplarında tutan vatandaşlar için de çeşitli soru işaretlerine yol açtı. Yaşanan sert yükselişin ardından, hızlı bir dengeleme ihtimali karşısında panik yaşayan yatırımcılar, ellerinde bulunan altını satıp satmama konusunda büyük bir tereddüt yaşıyorken, sakinleştiren uyarı ekonomist Selçuk Geçer''den geldi. 

Geçer şu ifadeleri kullandı:

"ALTIN YAZ AYLARINDA ROKETLENECEK"

"Altının yükselişi için yıllardır değişmeyen, her dönem başarı ile hesaplanabilecek 2 faktör bulunuyor. Bunlardan birincisi ABD Merkez Bankası (FED) tarafından faizlerin yükseltilmeyeceğine yönelik piyasalara net bir mesaj verilmesi. Geçtiğimiz ay itibariyle paylaşılan son ekonomik veriler ve 21-22 Mart tarihinde yapılan FED toplantısının tutanakları açıkça belirtiyor ki, mayıs ya da haziran itibariyle faiz artırımlarına son verilecek. 

Şu anda xauusd paritesi 2050 dolar bandını görmesinin ardından son haftalarda büyük bir geri çekilme yaşadı. Bugün 1970 dolara kadar düşerek, yeni direnç seviyelerini test etmiş olsa da tekrardan kendisini 2000 seviyesinin üzerine atmayı başardı. Yaşanan düşüşler, esasen beklenen teknik düzenlemelerdir.

"Altın için zirve fiyatı gördük" yorumlarına kesinlikle katılmıyorum, şu an hala oldukça ucuz bir parite mevcut. 14 Mayıs seçimlerinden sonra sandıktan kim zaferle çıkarsa çıksın kısa sürede bir döviz yükselişi yaşanması kaçınılmaz gözüküyor.

Bu baskı sürdürülebilir bir durumda değil. Millet İttifakı''nın kazanması halinde, liyakatli atamalar ve bağımsız kuruluşlar ile kısa sürede ekonomi toparlanacaktır ancak seçimin ardından birkaç aylık sürede kurda bir artış yaşanması oldukça muhtemel. Cumhur İttifakı''nın devam etmesi halinde ise yorum yapmaya gerek yok. Uluslararası finans kuruluşları, kredi derecelendirme şirketleri zaten bizim yerimize gerekli yorumu yapmışlar. Dolar için 30-35 TL tahminleri bulunuyor 2023 sonuna kadar şayet AKP iktidarının devam etmesi halinde.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar