Selçuk Geçer en düşük emekli maaşını açıkladı: İşte emeklinin yüzünü güldürecek zam

Selçuk Geçer en düşük emekli maaşını açıkladı: İşte emeklinin yüzünü güldürecek zam
Asgari ücretin geçtiğimiz günlerde 11 bin 400 lira olarak açıklanmasının ardından gözler memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranına çevrilmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bayram sonrasında duyurulması beklenen yeni ücretler hakkında kulis bilgileri dolaşırken, bir iddia da ekonomist Selçuk Geçer'den geldi.

Temmuz ayı itibariyle yüzde 34 oranında ara zam yapılarak yeni asgari ücret, 11 bin 402 lira olarak belirlendi.

EYT'lilerin de dahil olmasıyla birlikte sayıları 15 milyonu geçen emekli vatandaşlar gözlerini kendileri için yapılacak zam oranı için yetkililerin açıklamalarına çevirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kurban Bayramı sonrasında yeni maaşları resmen açıklaması bekleniyor.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET OLACAK"

14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimler öncesinde en düşük memur maaşı için 22 bin lira açıklamasında bulunan Erdoğan'ın, memur maaşlarında bu vaadini yerine getirmek için TBMM'ye gelecek bir torba yasanın hazırlanması konusunda talimat verdiği iddia edilirken, emekli maaşlarında ise vatandaşın yüzünü güldüren bir söylenti ortaya çıktı.

Dolar kuru ve ekonomi yönetimi üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan Selçuk Geçer, yeni emekli maaşları için kulis bilgilerini aktarırken, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekileceğini ve 11 bin 402 lira olarak güncelleneceğini belirtti.

Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zam, halihazırda seçim öncesinde zamlanan en düşük emekli maaşlarına uygulanması halinde mevcut ücret 10 bin 50 liraya yükselmekte. Buna karşın AKP iktidarı, son yıllarda emekli maaşlarına yapılan zam oranının yanı sıra, en düşük emekli maaşlarına seyyanen zam yapmakta.

ZAMLAR İÇİN MECLİS'E TORBA YASA GETİRİLECEK

Ekonomist Selçuk Geçer, seçim öncesi vaad edilen 22 bin liralık en düşük memur maaşının yürürlüğe girmesi ve en düşük emekli maaşlarının asgari ücrete çekilmesi için Meclis'e bir torba yasa getirilmesi gerektiğine dikkat çekerken, Ankara'da konuşulan dedikodulara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu yasa çalışmaları için yetkililere talimatı verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın söz konusu hazırlıklarda son aşamaya geldiği aktarılırken, 3 Temmuz Pazartesi itibariyle Erdoğan'ın yapacağı açıklama ile yeni memur ve emekli maaşlarının resmen ilan edilmesi bekleniyor.

"YEREL SEÇİMLERE KADAR ÇALIŞAN MAAŞLARINDA KISITLAMAYA GİDİLMEYECEK"

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde 180 derecelik bir dönüş yapıldığı iddia edilirken, yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek görevlendirildi.

Şimşek'in isteği üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMM) Başkanlığına Hafize Gaye Erkan getirilirken piyasalar, ekonomide 'rasyonel politikalara dönüş' mesajlarının ardından sert bir faiz artırımı beklentisine girdi.

Buna karşın 22 Haziran'da yapılan Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından yalnızca 650 baz puanlık artış çıkması, birçok ekonomist tarafından "Enflasyon ile savaş yerel seçimlerin sonrasına bırakılacak" şeklinde yorumlandı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024 yılının Mart ayına kadar işçi, emekli ve memur ödemelerinde herhangi bir kesintiye gitmesi beklenmiyor.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar