Selçuk Geçer, ABD'li bankanın raporunu açıkladı: Doların 45 TL olacağı net tarihi verdi

Selçuk Geçer, ABD'li bankanın raporunu açıkladı: Doların 45 TL olacağı net tarihi verdi
Dolar kuru ve para politikaları üzerine söyledikleriyle gündem olan Selçuk Geçer, ABD'li banka Morgan Stanley'in Türkiye'ye yönelik raporuna sert tepki gösterdi. Raporu yayımlayan ekonomisti manipülasyon yapmaya çalışmakla suçlayan Gezer, ilerleyen günlerde Türk ekonomisinin rekabetçi olmak için kur artışına izin vereceğini belirterek, dolar/TL paritesi için 45 lira tahmininde bulundu.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ekonomik verilerin beklentilerle taban tabana zıt düştüğünü belirten ekonomist Selçuk Geçer, bu sürprizin 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısını etkileyeceğini iddia ederken, Fed'in 25 baz puanlık artış kararının ise artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Dolar kurunun Türkiye'de yükselişine çok daha hızlı hareketler ile devam edeceğini açıklayan uzman isim, ABD'li banka Morgan Stanley'in raporunda yer alan verilere tepki göstererek, dolar kurunun neden ve ne zaman 45 liraya çıkacağını kamuoyuyla paylaştı.

Geçer, yayımladığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Cuma günü tarım dışı istihdam, beklenen verilerin 2 katı üzerinde geldi ve 336 bin olarak açıklandı. İşsizlik oranı 3.8'de sabit kaldı. Türkçe tercümesi ne? İş piyasası güçlü mü, evet. Peki bu neye yol açacak? ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına yol açacak. Dolar endeksi yukarı gider, dolar/TL paritesi yukarı çıkar. Dolayısıyla bu taraflar güçlü gözüküyor.

ABD'de Fed, faiz artıracak arkadaşlar. İşsizlik piyasası bize bunu gösteriyor çok net şekilde. ABD'de her eyaletin Fed başkanı tarafından yapılan açıklamalar gösteriyor ki, sıradaki toplantıda mutlaka 25 baz puanlık faiz artırımı yapılacak.

"ALTIN FİYATLARINDA ÖNCE BİR GEVŞEME, SONRA SERT YÜKSELİŞ YAŞANACAK"

ABD'de başlayacak hisse satışları tüm dünyaya yansıyabilir. Uluslararası piyasalar gerileyince, Türkiye'de de bir miktar satış baskısı oluştu. Dünya borsalarında esas büyük satış gelecek günler için bekleniyor. Böyle bir tablonun yaşanması, riskli piyasalardaki ciddi düşüşleri, altında önce bir gevşeme ve sonrasında yukarı yönlü hareketleri beraberinde getirebilir.

Döviz tarafında ne olur? Dolar yukarı gider, Euro aşağı yönlü hareket eder ve dolar/Euro paritesi tekrar 1'in altını zorlayabilir. Bütün dünya tahvil piyasalarını bakıyor.

"MORGAN STANLEY TÜRKİYE'Yİ MANİPÜLE ETMEYE ÇALIŞIYOR"

ABD ve Avrupa tarafında faizler yüksek kaldığı sürece piyasaları daralacak, piyasaları daraldığı için de Türkiye'nin ihracatı istediği oranda artmayacak. İhracatın artması için çok rekabetçi olmak gerekecek ve bunun için de ister istemez dolar kuru ile oynamak şart.

Dolar/TL'yi bu seviyelerde tutmamak gerekecek. Morgan Stanley tarafından yapılan açıklama denildi ki; Türk lirası yeterince değer kaybetti. Daha fazla kaybetmesine gerek yok. Şunu anlıyorum ki, bu raporu hazırlayan ekonomist bizim bankalarda faiz pozisyonu aldı çünkü başka bir açıklaması yok.

Türkiye'deki enflasyonun ne olduğu belli, dış ticaret açığı belli, cari açık ve turizmdeki sıkıntılar ortada. Eğer ki Morgan Stanley'den bir abi ya da abla, çıkıp "Türk lirası yeterince değer kaybetti. Bu saatten sonra daha fazla değer kaybetmesine gerek yok" diyerek faizleri işaret ediyorsa, orada bi huylanacaksın. Pozisyonlarına göre konuşan arkadaşlar var ve bu en net örneklerinden biri.

Değerli Morgan Stanley; belli ki Türkiye'yi hiç incelememişsiniz. Türkiye ekonomisinin uzağından yakınından geçmiyorsunuz ve bu ülkedeki para piyasalarından da bir habersiniz. Enflasyonla hiç alakanız yok. Türkiye'de 2018 yılından bu yana gelen bir birikmiş enflasyon var. 2021'den itibaren gelen birikmiş enflasyonu ise hiç söylemiyorum. Bu enflasyon da ister istemez hem üreticinin, hem de ihracatçının maliyetlerini yukarı çekiyor ve rekabet gücünü düşürüyor.

"DOLAR O TARİHTE EN AZ 45 LİRAYA YÜKSELECEK"

Doların 27 liralık karşılığı, Türk lirası için bakıldığı zaman son derece değerli bir rakam. Siz ne derseniz söyleyin kardeşim. Biz neyin ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Dolar kurunun 27 lira olması, bu seviyenin aşırı değerli olduğunu gösterir. Türk lirasının şu anda dolar karşısında en az 45 lira olması gerekiyor. Olmazsa Türkiye'nin dış ticaret açığı daha da artacak. Dengelensin diyorsanız da, o seviyeler buralar değil. Dengeleneceği seviye 45 lira ve üstü. Sonrasında da oluşacak enflasyona göre daha yükselecek.

Ancak ilerleyen aylarda, istenilse de istenilmese de, baskılanmaya çalışılsa da serbest bırakılsa da dolar kuru bu seviyelere gelecek. Bu işin lamı cimi yok. 2024 yılının ilk çeyreği itibarıyla dolar/TL paritesinde yaşanacak rekor yükseliş, sonrasında eğer doğru ekonomik hamleler yapılırsa kurdaki yükselişi kesebilir ancak şu anda yaşanacak yükseliş, 2018 yılından beri biriktirilen enflasyonun bir eseri olacaktır ve bunun gerçekleşmesi zorunludur.

Sen önce bir cari açığına bak Türkiye'nin, makro ekonomik sorunlarını incele ondan sonra değerlendirme yap. Aldığın tahvil pozisyonuna göre rapor yayımlama ve Morgan Stanley gibi bir markayı arkana almaya çalışma. Sana bunu kim söyletti, kendin mi söyledin yoksa gerçekten inceledin mi? bilemiyorum ama hodri meydan Morgan Stanley'in sözde ekonomisti. Gel burada takır takır tartışalım seninle dolar ve TL'nin gerçek değerini.

Sen git, bu söylediğini ABD'de yap bakalım sana ne diyorlar görelim. Bunu daha önce başka bankalar da yaptı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar