Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Savunmanın anahtarı el değiştirdi

 

 

 

İster bireysel ister takım sporu olsun zafere giden yolda savunma her zaman en önemli etkenlerin başında gelir. Rakibin ataklarını durdurmadan galibiyete doğru ilerlemek her anlamda büyük risk ve zorluklarla doludur. Ne kadar hücum etmek, skor kazanmak rakiplerle olan farkı belirlese de savunma elde edilen skorun korunmasını ve değerini arttırır.

Bugün NBA''de 2022 sezonunun en iyi savunmacısı seçilen Marcus Smart ve NBA''de savunmanın geldiği nokta hakkında kendi düşüncelerimi paylaşacağım. Smart 2012-2014 seneleri boyunca kolej kariyerini Oklahoma State''de geçirdi. Smart kolej kariyerini 16,6 sayı, 5,9 ribaund, toplam 375 top çalma ve 188 blokla tamamladı. Kariyerinin erken evrelerinde rakamlardan da anlayacağınız üzere iyi bir savunmacıydı. 190 boyuna rahmet oldukça iyi bir blokçu olan Smart eşleştiği oyuncuların korkulu rüyası oluyordu. Hücumda ortalama sayılabilecek bir oyucu olsa da top kullanmaktan çekinmeyen bir oyun anlayışı vardı. Tabii bu cesareti çokça yanlış şut seçimine sebep oluyordu. İri cüssesi ve post yetenekleri ile kolejde kendisinden kısa ve çelimsiz guardların üzerinden sayı bulmayı da başarıyordu. 2014-15 sezonunda 6 sıradan Boston Celtics''e draft oldu. Yapılanma sürecine giren Celtics''te ortalama 27 dk süre buldu ve ilk andan itibaren seyirci ile güçlü bir bağ kurdu. Özel savunmacı olacağı ilk zamanlarından beri belliydi. Hırsı ve konsantrasyonu hiç düşmediği gibi asla ters eşleşmelerde yılmıyordu. Günümüze gelene kadar kendini her konuda geliştirdi. Şimdi şampiyonluk hedefi olan Celtics kadrosunun en önemli parçalarından biri haline geldi ve uzun süredir adayı olduğu DPOY (yılın savunma oyuncusuna verilen ödül) ödülünü kazandı.

Bu ödülü yıllar sonra kazanan ikinci kısa oyuncu oldu Marcus Smart. 1.90 boyunda bir oyuncunun bu ödülü kazanması çok özel bir durum. Smart''ın kazandığı bu ödül aynı zamanda basketbolun geldiği noktayı da oldukça iyi özetliyor. Bu ödülü ilk alan kısa oyuncu Gary Payton 1995-1996 sezonunda 2.9 top çalma ortalaması tutturmuştu. Benzer bir şekilde Payton''da 1,93 boyundaydı. Smart Payton''un savunma özelliklerinin yanında çok özel bir yeteneğe sahip. 1.90 ve 98 kilo olan Smart sahada kaldığı sürece her oyuncuyu savunabiliyor. Normalde mevkisi itibariyle 1 ve 2 numarada oynayan oyuncuları savunması gereken Smart savunmadaki sınırları sonuna kadar gevşetti. Savunmada son dönemde adam değişme stratejisi çok kullanılıyor. Haliyle Smart''ın meziyetleri daha da önemli hale geldi. Kendisinin hünerleri bilmeyen uzunlar Smart''ı arkalarında gördüğü zaman ters eşleşme yakaladıkları için sevinebilir. Ama çoğunlukla o pozisyondan mutsuz ayrılırlar. Çünkü Payton''a ek olarak Smart bir guarda göre fazlasıyla güçlü. Onu itmek oldukça zor. Hırsı ve iç güdüleriyle beraber birleşen bu güç onu tam bir defansif çapa yapıyor. Rakibin kısasına tam saha basabilen, atletik forvetleri durdurabilen ve uzunların arkasında kalabilen Smart bu ödülü kazanmayı sonuna kadar hak etti.

Eski basketbol standartlarında DPOY ödülünü genellikle uzun oyuncular kazanıyordu. Yüksek blok ve ribaund ortalaması tutturan uzunlar ödülün uzun süre gediklisi oldu. Ama değişen ve hızlanan oyunda eski tip uzun oyuncular adam değişme savunmasına uyum sağlamadı. Tepede kısa oyuncuyla baş başa kalan uzunlar kolayca ekarte edilebiliyor ve savunmanın dengesini büyük oranda bozuyor. Bu yüzden 15.6 sayı 14,7 ribaund, 2,1 blok ve 0,7 top çalma istatistiği tutturan 2,16 lık dev Rudy Gobert değil de 1,90''lık Marcus Smart yılın savunmacısı oldu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları