Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Şanslı başlangıç ve sonrası

Ak Parti 2001''de halkın ekonomik kriz nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığı günlerde kuruldu.

Dönemin koalisyon hükümetinin başında DSP lideri Bülent Ecevit vardı.

Çok saygın geçmişine karşın Ecevit artık yaşlı, hasta ve yorgundu. Görevini yapmakta sıkıntılar yaşıyor, geleceğe ilişkin hiçbir umut vermiyordu.

 Koalisyonun diğer ortakları Mesut Yılmaz''ın başında olduğu ANAP ve Devlet Bahçeli''nin genel başkanlığını yürüttüğü MHP de gerek siyasi geçmişleri gerekse ekonomik kriz nedeniyle yıpranmışlardı.

Pek çok konuda görüş ayrılıkları yaşayan hükümet Bahçeli''nin isteğiyle 2002''de erken seçime gidilmesini kararlaştırdı.

Yeni kurulan Ak Parti için olağanüstü bir şanstı bu.

Nitekim yapılan seçimde koalisyonun 3 ortağı da barajı aşamadı, Meclis dışında kaldı. Demokratikleşme, Avrupa Birliği''ne üyelik, vesayetlere son verme, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edeceği vaatlerinde bulunan Ak Parti yüzde 34.28 oyla tek başına iktidar olmayı başardı. Meclis''e giren diğer parti Deniz Baykal''ın genel başkanı olduğu CHP''ydi.

...

Ak Parti''nin lideri konumundaki Recep Tayyip Erdoğan, 1997''de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken okuduğu bir şiir nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmış ve siyasi yasaklı olmuştu. Hükümet, partinin bir diğer önemli ismi Abdullah Gül tarafından kuruldu.

Erdoğan''ın siyasi yasağı CHP''nin Anayasa değişikliği için verdiği destekle 2003''te kalktı.

Ak Parti''nin sonraki yıllarına damgasını vuracak Erdoğan için bu da büyük bir şans oldu.

CHP''nin desteği gelmese belki de aktif siyasete dönemeyecek, siyasette kartlar çok farklı karılacaktı.

...

Ahmet Necdet Sezer''in görev süresinin dolması nedeniyle 2007''de Meclis''te cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Ak Parti''nin adayı Abdullah Gül 357 oy almasına rağmen seçilemedi.

Bu sırada ordunun üst kademesinin, hükümetin laikliğe aykırı davranışlar içinde olduğunu belirterek verdiği e-muhtıra siyasetin olağan gidişini bozdu.

Hükümet e-muhtıra karşısında geri adım atmadı, erken seçim kararı aldı.

Yapılan seçimde Ak Parti yüzde 47 oyla yine iktidar oldu ve MHP''nin de desteğini alarak Abdullah Gül''ü cumhurbaşkanı seçti.

...

Yaklaşık bir yıl sonra bu defa Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı "laikliğe aykırı davranışlar içinde olduğu" gerekçesiyle Ak Parti hakkında kapatma davası açtı.

Anayasa Mahkemesi''nin 11 üyesinden 6''sı "kapatma" yönünde oy kullandı. Nitelikli çoğunluk sağlanamadığı için kapatma istemi reddedildi.

Gerek e-muhtıra gerek kapatma davası siyasete dışarıdan yapılan antidemokratik müdahalelerdi. Bunlar Ak Parti''ye uzun süre mağduriyet avantajı sağladı, bir diğer deyişle şansa dönüştü.   

...

 

Yerimiz daraldı, özetleyerek gidelim:

Devlet içinde örgütlenen bir grup 15 Temmuz 2016''da iktidara karşı silahlı darbe girişiminde bulundu. Bu girişim 250 şehit verilerek bastırıldı. FETÖ diye adlandırılan darbeciler yargılandı, ağır cezalara çarptırıldı.

2017''de yapılan Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi.

2018''de Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu.

Bu sistem bir tek kişiye olağanüstü yetkiler verdiği gerekçesiyle yoğun eleştirilerle karşılaştı.

2002''den bu yana girdiği tüm seçimleri kazanan Ak Parti korona salgını, Suriyeli sığınmacılar ve ekonomi yönetiminde yaptığı hatalar yüzünden zor bir döneme girdi, seçmen desteğinin bir bölümünü kaybetti.

Bakalım 2023 Haziran''ındaki seçimde ne yapacak. 

Şans meleği yüzüne yine gülecek mi, yoksa "Yeter artık" mı diyecek.

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları