Samsun'da manda sütü üretimi mozzarellaya yaradı

Samsun'da manda sütü üretimi mozzarellaya yaradı
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden sağım makinesi ve soğutma tankı desteklerinden yararlanarak süt verimini artıran Bafra'daki manda yetiştiricileri, mozzarella peyniri ve diğer süt ürünlerini iç piyasada satışa sunuyor.

Manda varlığı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alan Samsun’da Büyükşehir Belediyesi tarafından bu alanda çiftçilere verilen destekler aralıksız sürüyor.

Manda sütü verimini ve süt ürünleri üretimini artırmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Doğu Karadeniz Projesi Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle yapılan çalışma kapsamında manda yetiştiricilerine yönelik makine ve ekipman desteği sağlandı.

‘Manda Sütünün Uygun Koşullarda Sağımı ve Toplanması Projesi’ kapsamında damızlık Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği üyelerine 52 süt sağım makinası, 52 süt soğutma tankı verildi. Ayrıca malakların (manda yavrusu) hastalıklardan korunması, sağlıklı büyümelerinin sağlanması ve yaban hayvanlarının saldırılarının önlenmesi için ahır önlerine kulübeler yerleştirilirken yeni doğan malakların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi ve dirençlerinin artması için de 2 bin 500 doz aşı ve dezenfektan desteği sağlandı. Samsun’da manda besiciliğinin yoğunlaştığı Bafra ilçesindeki çiftçiler verilen desteklerle birlikte süt veriminin arttığını söyledi.

"MOZZARELLA PEYNİRİ ÜRETTİK"

Verilen desteklerin mandacılığa artı değer kattığını dile getiren Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, “Manda yetiştiriciliğinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri süt sağımında önemli fayda sağladı. Önceleri elle sağım yapıldığında 5 kg yerine 3 kg süt alabiliyorduk. Makineler hafif masajlarla sağım yaptığı için sütün tamamı alınıyor. İşletmelerimizin yüzde 65’i makineli sağıma geçti. Bu da süt verimi artırdı. Yine süt toplama tankları da bozulmayı önlediği için kaliteyi yükseltiyor. Manda sütünden elde edilen ürünlerimize büyük ilgi var. İç piyasada tüketicilerin taleplerine yetişemiyoruz. İtalyan mutfağının dünyaca tanınan peyniri mozzarella peynirini ürettik. Süt verimimizi daha da artırıp ürettiğimiz bu peyniri Avrupa ülkelerine satmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

SÜT ÜRETİMİNDE ARTIŞ

Şeyhören Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan çiftçi İbrahim Sancar ise “Manda yetiştiriciliği bizim aile mesleğimiz. 3’üncü kuşak olarak ben bunu devam ettiriyorum. Daha önce kendi imkanlarımızla ve geleneksel yöntemle yani elle süt sağımı yapıyordum. Dolayısıyla süt azdı. O yüzden büyük zorluk yaşıyordum. Daha sonra Büyükşehir Belediyemizin projelerinden haberdar oldum.

Müracaat edip süt sağım makinesi ve soğutma tankı aldım. Verilen destekler işlerimizi kolaylaştırdı. Süt üretimimiz arttı. Üretimi daha da artırıp, iç pazarda daha çok satış yapmayı hedefliyorum” ifadelerini kullandı.

(İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar