Saman nezlesi nedir ve nasıl geçer?

Saman nezlesi nedir ve nasıl geçer?
Saman nezlesi, hayatı kabusa çeviren hastalıklardan biri olabiliyor. Özellikle bahar aylarında sıkça rastlanan bu rahatsızlık, burun akıntısı, öksürük ve hapşırığa neden olabiliyor.

Hapşırma, burun akıntısı gibi belirtileri olan bu nezle mevsimsel bir alerjidir. Çoğunlukla bahar dönemlerinde ortaya çıkan, kişinin etraftaki polenlere gösterdiği fiziksel tepkiler bu alerjiyi oluşturur. Herkesin vücudunun farklı bir yapıda olması alerjilerin de yalnızca bazı kişilerde vuku bulmasına neden olur. Mevsim değişikliklerinde doğada meydana gelen durumlar da insanları etkiler.

SAMAN NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Havaların ısınması, çiçeklerin açması insanları mutlu eder. Ama bazı kişiler bu güzelliğin tadını çıkaramaz. Çünkü saman nezlesi bahar mevsimini onlar için çekilmez bir hale getirir. Polenlerin havada en yoğun olarak bulunduğu aylar olan bahar ayları toza, çiçeğe alerjisi olan kişiler için bir miktar zor geçer. Bu esnada kişinin yaşadığı bazı belirtiler onun bu alerjiye sahipliğini ölçer;

Boğazda kaşıntı hissi,

Uzun süren hapşırık krizleri,

Kesilmeyen öksürük,

Gözlerde sulanma,

Gırtlakta yanma hissi,

Burun akıntısı,

Burnun tıkanması

SAMAN NEZLESİ NASIL GEÇER?

Alerjiler için etkili çözüm kişinin reaksiyon gösterdiği şeyden uzak durmasıdır. Fakat saman nezlesi gibi havaya yayılan alerjileri bu yol ile çözmek mümkün değildir. Çünkü mevsimler değiştiğinde alınan her nefesin içinde insanın göremediği polen ve tozlar yer alır.

Bu yüzden kişinin doktora başvurarak bu ayları kolayca atlatmasını sağlayacak ilaçlardan faydalanması gerekir. Sprey ya da tablet biçiminde olan bu ilaçlar ne yazık ki bu alerji için kesin bir çözüm değildir. Ama kişinin bahar ayını rahat bir şekilde nefes alarak geçirmesine vesile olur.

Mevsim değişikliklerin insanda en belirgin vuku buluşlarından biri olan saman nezlesi kişinin gerçekten nezleymiş gibi bu ayları geçirmesine sebep olsa da ilaçlar ona belli bir ölçüde rahatlık sağlar. Bu yüzden mutlaka bir doktora başvurmayı unutmayın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar