Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Salgın süreci tekerrür mü edecek?

Yeni yıla yine koronavirüs eşliğinde giriş yaptık. Son iki senedir yaşantımızın bir parçası olan bu virüs hayatımıza kattıkları ve aldıklarıyla beraber sürmeye devam ediyor. Maske, mesafe ve temizlik kuralları belki harfiyen uymasak bile aklımızın bir köşesinde mutlaka duruyor. Hiç sağlık sorunu yaşamamış ya da ilaçlarla haşır neşir olmamış insanlar dahi aşı isimlerini, içeriklerini ezberler hale geldi. En son çıkan Omicron varyantı ile virüsün yayılım hızının oldukça yükseldiği açıklandı. Uzmanlara göre, yayılım hızıyla endişeye neden olan Omicron varyantı, daha önceki mutasyonlara göre daha az ölümcül. Delta varyantı ilk çıktığı zamanda benzer açıklamalar yapılmıştı. Ancak bu sefer rakamlarda bunu doğruluyor gibi gözüküyor. İngiliz araştırmacılar Omicron'un akciğerlere inmediği ve boğaz kısmında çoğaldığını açıkladı. Tabii ki insan bunlara inanmak istiyor. İki yılı aşkındır süren bu çile dolu sürecin sona ermesini kim istemez.

Aşılama sürecinde ise yerli üretim TURKOVAC piyasaya sürüldü. Henüz içeriğinin paylaşılmadığı bu aşı için uzmanlardan farklı açıklamalar geldi. Kimi aşının Omicron için tam koruma sağladığını iddia ederken kimileri de aşının yeterli korumayı sağlamayacağını iletiyor. Umarım aşılama sürecin de yaşanan bu atılım sorunsuz bir şekilde çözülür. Bilimde atılan her pozitif adıma olumlu yaklaşmak gerekiyor.

Koronavirüs salgını sürecinde birçok sektör zarar gördü. Bunların başın da spor organizasyonları geldi. Futbolda geçtiğimiz sezonun büyük bir kısmı seyircisiz oynandı. Birçok maçta oyuncuların Kovid-19'a yakalanması sebebiyle ertelendi. Seyircisiz geçen sezon hem seyir zevki hem de kulüp gelirlerini büyük sekteye uğrattı. 2021-2022 sezonunda ise kısmen azalan vaka sayıları sonrasında yeniden başlayan ligler kademeli olarak stadyuma seyirci kabul etmeye başladı. Sezonun devre arası kısmına girdiğimiz bu dönemde yeniden bir vaka krizi yaşanıyor. Özellikle İngiltere'de yaşanan vakalar yüzünden birçok maç ertelenmek zorunda kaldı. Türkiye'de de Süper Kupa maçı öncesi Beşiktaş'ta ciddi sayıda Kovid-19 vakasına rastlandı.

Basketbolda da benzer bir süreç yaşandı. Özellikle NBA'de yüksek sayılarda korona vakalarına rastlandı. Koronavirüs ile geçen ilk senenin playoffları salgına özel hazırlanan bir organizasyon içinde geçti. Ve bu yılı Los Angeles Lakers şampiyon olarak bitirdi. Koronavirüs gölgesiyle geçen ikinci senede ise uzun bir süre maçlara tam kapasitede seyirci alınmadı. Vaka krizlerinin dönem dönem yaşandığı 2020-2021 sezonunu ise Milwaukee Bucks kazandı. Bu sene ise özellikle son dönemde büyük bir vaka krizi yaşanıyor. Durum öyle bir seviyeye geldi ki kadrosunda yaşanan eksikleri doldurmak isteyen takımlar yıllardır emekli olmuş ya da uzun süredir talibi olmayan oyuncuları kadrosuna katmaya başladı. Ancak virüsün yayılım hızı takımların bu planını da suya düşürdü. Kadrosuna kattıkları oyuncularında virüse yakalanması üzerine takımlar çaresiz bir şekilde maçlara eksik çıkmaya başladı. Bu durum hem sporcu sağlığını tehdit ederken hem de seyir zevkini olumsuz etkiliyor. Bakalım bu süreç yeniden seyircisiz maçlara ve daha sonrasında da ligi dondurmaya kadar ilerleyecek mi. Salgın süreci tekerrür edecek mi bekleyip göreceğiz.              

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları