Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

"Şahane bir şey yaşamak"

Müziği, biz, kimi zaman duygulandıran kimi zaman eğlendiren bir demet söz ve nota olarak görmeyip ona siyasi ve dini farklı roller yüklemek yanılgısına sık sık düşüyoruz.

Son olarak Sezen Aksu'nun 5 yıl önce çıkardığı albümde yer alan "Şahane Bir Şey Yaşamak" şarkısı da böyle bir anlayışa kurban gidiyor, diskolarda, gece kulüplerinde, tavernalarda, açık hava konserlerinde coşkuyla söylenip dans edilmesi için yapılmış bir beste sözlerindeki bir sözcüğe takılıp adeta idam sehpasına gönderilmeye çalışılıyor.

Sezen Aksu'nun evinin önünde protesto gösterisi düzenlendi. Kimi siyasi kişiler de böyle bir besteye imza attığı için sanatçıyı eleştirdi, "Serçeysen serçeliğini bil" dedi.

Olan biten karşısında derin bir üzüntü yaşadığından emin olduğum Sezen Aksu'ya, geçmişte bazı ünlü şarkıların başına gelenleri hatırlatmak belki teselli olabilir:

-Barış Manço'nun "Arkadaşım Eşek" şarkısı, "İnsanın arkadaşı hiç eşek olur mu?" gerekçesiyle TRT'de uzun süre yayın olanağı bulamamıştı. Hatta bu dönemde bir yetkili Manço'ya, "Arkadaşım eşek yerine arkadaşım kuzu deseniz olmaz mı" diye sormuştu.

-Barış Manço'nun "Lambaya Püf De" şarkısı da erotik bulunduğu için yoğun eleştirilere hedef olmuş, bestelendiği yıllarda TRT'de yayınlanma şansı bulamamıştı.

-Leman Sam'ın bir şarkısındaki "Dün gece bir erkeğe sırf sana benziyor diye usulca yaklaşıp merhaba dedim" dizesi, TRT denetimine takılmış, "Türk kadını hiç tanımadığı bir erkeğe hem de gece vakti merhaba der mi" denilerek sansürün hışmına uğramıştı.

-Adnan Şenses'in "Doldur Meyhaneci" şarkısı dinleyenleri alkol içmeye teşvik edebileceği belirtilerek yasaklı şarkılar arasına alınmıştı.

-Selda Bağcan'ın seslendirdiği "Mapusanelere Güneş Doğmuyor" şarkısı cezaevlerindeki bazı kişilere selam niteliğinde bulunup yasaklanmıştı.

-Orhan Gencebay'ın "Batsın Bu Dünya" şarkısı "Karamsarlığı artırıcı etkisi olacağı", İbrahim Tatlıses'in "Güneş Doğmayacak Üstüme" şarkısı dinleyenleri intihara yöneltebileceği iddia edilerek ekranlardan uzak tutulmuştu.

-Melike Demirağ'ın "Arkadaş" şarkısı "Üstü kapalı komünizm propagandası yaptığı"  gerekçesiyle yayın yasağına takılmıştı.

-Cem Karaca'nın "Tamirci Çırağı" şarkısı da Komünizmle ilişkilendirilip yasaklı şarkılar listesine alınmıştı.

-TRT yöneticileri, birkaç yıl önce kurumla ilgili Sayıştay raporunun TBMM KİT Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında 142 Türkçe şarkının TRT'de yayınlanmasının yasak olduğunu belirtmişlerdi. Şarkıları yasaklanan sanatçılar arasında Koray Avcı, Onur Akın, Sıla, Nüket Duru, Berkay, Demet Akalın, Bengü ve Nazan Öncel de yer alıyordu.

*

Sonuç olarak diyeceğim şu:

Şarkıları, bestecilerin ve şarkıcıların gönlünden yayılan çiçekli armoniler olarak görüp değerlendirmek, onları sağa sola çekmemek gerekiyor.

Tabii, bazıları şunu da hep akıllarında tutmalı:

Şarkıları suçlayanlardan, yasaklayanlardan bir süre sonra kimse hatırlanmıyor ama o suçlanan ve yasaklanan şarkılar her daim bizim gönül tellerimizi titretmeyi sürdürüyorlar. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları