Sağlıksız diyet programlarına dikkat: Vücudunuzda kalıcı hasarlar bırakmasın

Sağlıksız diyet programlarına dikkat: Vücudunuzda kalıcı hasarlar bırakmasın
Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan kilo problemi, sağlıksız diyet programlarıyla daha da sağlıksız hale gelebiliyor. Dr. Hüseyin Nazlıkul, sağlıksız diyet programlarının vücuda kalıcı hasarlar bırakmaması için dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

ÖZGE SIVAS/GÜNBOYU

Dr. Hüseyin Nazlıkul, diyet programlarında bağırsak sağlığının odağı olması gerektiğini aktardı. Çünkü sağlıklı olma­yan bağırsak florası, MS gibi otoimmün hastalıkların gelişmesine yol açabilir.

Nazlıkul, “bağırsak florasının bozulması sağlıksız bir diyet uygulamasına yol açar. Clostridium perfringens bakterisi, MS hastalarının bağırsak florasın­da özellikle yüksek sayıda bulunurken faydalı bağırsak bakterilerinin çoğalmasını uyaran Bacillus suşları çok az sayıda bulunur” ifadelerine yer verdi.

Nazlıkul devamında ise “bir diyetin sağlıklı olması için sağlıklı prebiyotiklere ihtiyaç vardır. Yacon şurubu/tozu ve Kudüs enginarı prebiyotik özellik gösterir.

Sindirim problemlerinin yaşanmaması için ise en önemli unsur, Lif (günde 25 ila 30 g), düzenli bağırsak aktivitesi ve hareketleri sağlar. Burada önerilen diyet, kepekli ürünler, meyve, sebze, baklagiller, kahveren­gi pirinç vb. yoluyla otomatik olarak yeterli lif sağlar. Sebzeler ve meyveler genel­likle çiğ şekilde tüketilmelidir.

Mesane problemlerinin yaşanmaması içinse düzenli aralıklarla yeterli su, seyreltilmiş sebze suları veya bitki çay­ları içilmelidir. Dışarıdayken daima bir şişe su veya bitki çay alın. Sebze, salata, smoothie, çorba gibi sıvı açısından zengin yiyecekler tüketebilirsiniz.

Şekerli-gazlı içecekler, kahve veya diğer kafeinli içecekler içmeyin. Bunlar me­saneyi tahriş edebilir “ şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar