Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Sağlıksız besinler sindirime zarar veriyor!

Sağlıksız besinler sindirime zarar vermektedir. Bunların başında glütenli beyaz ekmek ve makarna gelmektedir. GDO'lu ve paketli gıdalardan uzak durulması, bütün hastalıkların temelinde, sağlıksız bağırsaklar bulunmaktadır. Bağırsakta olan şeyler, sadece bağırsakta kalmamaktadır.

Sağlık İçin Gerekli

Tek katlı bağırsak epiteli hücrelerinin yapısal olarak sağlıklı olması ve hücrelerin aralarındaki sıkı bağlantıların normal ve fonksiyonel olması hem bağırsak hem de vücut sağlığı için önemlidir. Bu anatomik yapı, bağırsak mikrobiyotası tarafından desteklenmektedir. Enterosit adı verilen birbirlerine sıkı bağlarla bağlanmış olan bağırsak hücreleri üzerindeki mukus tabaka ve mikrobiyota dış dünya ile vücut arasındaki en önemli bariyerdir. Fonksiyonu ise yediklerimizden ihtiyacımız olan maddeleri içeriye almak, zararlı olan unsurları ise dışarıda tutmaktadır. Düzgün sindirilmiş yiyecekler emilirken; sindirilmemiş gıdalar, toksinler, bakteri ve bakteri ürünleri bu sistem tarafından engellenmelidir.

Herkesin Korkulu Rüyası

Sindirim sisteminin savunma bariyerini oluşturan mikrobiyota, mukus tabakası, sağlıklı epitel hücre tabakası ve aralarındaki sıkı bağlantıların herhangi birinde veya birkaçında ortaya çıkacak olan değişiklikler geçirgen bağırsak sendromuna neden olur. Birçok kişinin korkulu rüyası olan irritabl bağırsak sendromlu hastaların yaklaşık yarısında sızıntılı bağırsak sorunu mevcuttur. Bu hastaların tamamında ise mikrobik çeşitlilikte bir azalma olduğu saptanmıştır.

Suçlu Glüten

Glüten, geçirgen bağırsak sendromuna yol açan en önemli gıdalardan biridir. Gıda ve besin duyarlılıkları, kronik inflamatuar hastalıklar ve Çölyak başta olmak üzere otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Birçok sindirimle ilgili şikayete; vitamin ve mineral eksikliklerine yol açabilir.

Neler Yapmalı?

Probiyotik bakımından işlenmiş sebze ve meyveler tüketilmeli. D vitaminine önem vermeli. Fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durmalı. Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe antibiyotik ve romatizmal ilaçlar içilmemeli. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, elma, muz, bitter çikolata, enginar, keten tohumu tüketilmeli. Akdeniz diyeti tercih edilmeli. Yer elması, enginar, sarımsak, mantar, soğan gibi prebiyotikler alınmalı. Yemek yerken acele etmemek gerekir ve besinleri iyi çiğnemek gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları