Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye'ye etkisi

Türkiye''nin ihracatında 10. sırada yer alan Rusya, ithalatta Çin''den sonra 2. sırada bulunuyor. Rusya''dan yapılan tarım ürünlerinin ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 38 artarken, buğday ihtiyacının yüzde 37''sini ithal eden Türkiye, bu payın yüzde 70''ini Rusya, yüzde 15''ini ise Ukrayna''dan gerçekleştirdi. Arpa gibi diğer tahıl ürünlerinin ithalatlarını saydığımızda, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın uzamasının Türkiye''ye doğrudan gıda krizi olarak yansıması şaşırtıcı olmaz.

Şaşırtıcı olan ise Türkiye''nin yıllar geçtikçe tarım ürünlerinde Rusya''ya bağımlılığının artması. Öyle ki Rusya''nın tarım ürünlerindeki ihracatının yüzde 13''ü Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken, tek başına yüzde 12''si Türkiye''ye yapılıyor. Çok çarpıcı bir yüzde bu.

Rusya deyince herkesin aklına gelen doğalgaz konusunda ise Türkiye, 2021 yılında Rusya''dan ithal ettiği doğalgaz miktarını bir önceki yıla göre yüzde 10 düşürdü ancak toplam ihtiyacının yüzde 30''u hâlâ Rusya''dan karşılanıyor. Mesela bu oran Avrupa Birliği için yüzde 38, Almanya için ise yüzde 50''nin üzerinde.

Petrol ihtiyacının yüzde 10''u, kömür ihtiyacının ise yüzde 30''undan fazlasını Rusya''dan ithal eden Türkiye, son aylarda döviz krizi ile gelen akaryakıt fiyatlarının iki kattan fazla artışı ile zor günler geçirirken, savaşın dünya genelinde ortaya çıkardığı altın ve petrol fiyatlarındaki yansıması ile yeni ve büyük zamlarla karşı karşıya kalabilir.

 

Gelelim Türkiye''nin en önemli döviz kaynaklarından birisi olan turizme. 30 milyon turistin harcadığı 24,5 milyar doları 2022''de 35 milyon turist ile 35 milyar dolar gelir hedefine yaklaştırmak isteyen Türkiye''nin, uzayan savaşta bunu başarması çok zor görünüyor. Çünkü turistlerin yüzde 30''u Rus ve Ukraynalılardan oluşuyor.

Gıda, akaryakıt ve doğalgaz gibi başlıklarda halihazırdaki fiyat artışlarına savaş ile birlikte yenilerinin eklenmesi, azalan turist sayısı ile döviz gelirlerinin azalması, Türkiye''ye ekonomik olarak daha da zor günleri gösterebilir. Savaş uzarsa, maalesef daha da kötüleri de olacaktır. Savaştaki pozisyonumuz ise bu zor günleri iyi veya kötü olarak daha da radikalleştirebilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları