Rusların ele geçirdiği Mariupol'de uydu görüntüleri insanlık dramını ortaya çıkardı

Rusların ele geçirdiği Mariupol'de uydu görüntüleri insanlık dramını ortaya çıkardı
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta dün bir flaş bir gelişme yaşandı. Uzun süredir yoğun çatışmaların sürdüğü Mariupol şehrinde zafer ilan eden Rusya, psikolojik üstünlüğü ele geçirmeye çalıştı. Bu gelişmeler yaşanırken, Amerikan uydu şirketi Maxar, aylardır yoğun çatışmaların yaşandığı Mariupol kentinde 200 kadar kişinin gömüldüğü bir toplu mezar keşfedildiğini açıkladı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI: TOPLU MEZAR KAZDILAR

Son zamanlarda adı en duyulan şehirlerden birisi olan Mariupol savaşında sona gelindi. Rus birlikleri, şehre başlattıkları yoğun kuşatma neticesinde dün Azovstal fabrikası haricinde liman kentinin tamamında kontrolün kendilerinde olduğunu iddia etmişti. Zafer ilanının ardından bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ''özel askeri operasyon'' olarak nitelendirdiği işgal harekatının planlandığı gibi gittiğini ifade ederek, Rus Savunma Bakanı Şoygu''yu tebrik etmişti. Rus lider, kentteki Azovstal Demir Çelik tesisine sığınan 36. Deniz Piyade Tugayı’ndan 2 bine yakın Ukrayna askerini ve sivilleri fabrikadan çıkarmaya çalışmanın artık bir anlamı olmadığını söyledi. Kiev ise Moskova’ya  acilen fabrikadan bir insani koridor açma teklifinde bulundu. 

''RUSYA İÇİN İLK ASKERİ GELİŞME''

Savaşta yaşanan bu kritik gelişmeyi Cumhuriyet gazetesine değerlendiren EDAM Direktörü ve eski diplomat Sinan Ülgen, ''''Bu, savaşın başlamasından beri Rusya’nın kendi iç kamuoyunda kullanabileceği ilk askeri gelişme'''' yorumunda bulundu. Ülgen, Mariupol’deki yeni durumun barış masasındaki etkisine dair “Ateşkes görüşmelerine doğrudan yansımaz. Çünkü taraflar, artık doğudaki Donbas coğrafyasında toplanıyor. Önümüzdeki günlerde çatışmaların Rusya’nın nihai hedefi olan Donbas’ta yoğunlaştığını göreceğiz” diye yorumladı.

''''RUSLAR KIYIDA HAKİMİYET SAĞLADI''''

Akademisyen ve emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu ise “Kentte, Ruslara karşı şiddetli direniş gösteren Ukrayna birlikleri etkisiz hale getirildi. Güneydoğudaki Mariupol’ün Rusya kontrolüne geçmesi Moskova’nın Donbas’ta son günlerde artan saldırılarını güçlendirecek. Bu son gelişme, Rus ordusunun düşen moralini artıracak ve işgali hızladıracak” diye konuştu. Babüroğlu ayrıca, kentin düşmesiyle Rusların Ukrayna’nın Azak Denizi kıyısındaki hatta hâkimiyet sağladığını ekledi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKARDI

BBC Türkçe'' de yer alan habere göre, uzun bir savaşın ardından ele geçirilen Mariupol için kan donduran bir iddia ABD''den geldi. Amerikan uydu şirketi Maxar, çektikleri uydu görüntüleri dünyayla paylaştı. Şirketten yapılan açıklamada, Rus birliklerinin haftalardır kuşatma altında tuttuğu Ukrayna''nın liman kentlerinden Mariupol''de 200 civarında mezarın yer aldığı bir toplu mezarlık tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

MOSKOVA SESSİZ KALDI

Ne Putin ne de Rus devlet yetkilileri henüz konu hakkında bir açıklama yapmazken, haberi aktaran BBC ise görünleri bağımsız olarak doğrulayamadığını paylaştı.

BELEDİYE MECLİSİ AÇIKLAMIŞTI

Ortaya atılan bu iddia öncesinde ise Mariupol Belediye Meclisi, Rusları öldürülen sivilleri aynı yere gömmekle suçlayan bir açıklama yayımladı. Meclis, Rusların bölgede çukurlar kazdığı ve "cesetleri bölgeye getirmek için çöp kamyonlarını kullandıklarını" savundu. Bölgeye ait olduğunu söylediği hava görüntülerini de paylaşan yetkililer, toplu mezarların, halihazırda yakınında bulunan mezarlığın iki katı olduğunu ileri sürdü.

Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boichenko, kentte on binlerce sivilin öldürülmüş olabileceğini söylemişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar