Rusya'da darbe alarmı: Paralı asker grubu Wagner'den Putin'e isyan

Rusya'da darbe alarmı: Paralı asker grubu Wagner'den Putin'e isyan
Rusya'nın Ukrayna işgalinde büyük bir rol oynayan paralı askerlerden oluşan Wagner grubunun kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya savaş açtı. Kremlin, darbe iddiaları hakkında "Putin'in her şeyden bilgisi var. Olaylar kontrolümüz altında" açıklamasında bulundu.

Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Rusya adına faaliyet yürüten paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, son haftalarda Putin yönetimini hedef alan bir dizi açıklamaya imza atmıştı.

PRİGOJİN'DEN RUS ORDUSUNA TEHDİT DOLU SÖZLER

Söz konusu açıklamaların ardından Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından Wagner'in Ukrayna'daki askeri üslerinin vurulduğu ve çok sayıda kayıp verildiği iddia edilirken, Prigojin'den Rus yönetimine zehir zemberek açıklamalar geldi.

Kremlin'i ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu zehir zemberek sözlerle eleştiren Prigojin, "Moskova'nın saldırıları çok sayıda askerimizi öldürdü. Rus ordusunu güçlerimize karşı direniş göstermemeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar dünya basını tarafından "darbe girişimi" olarak yorumlandı.

"ŞOYGU VE GARASİMOV VATAN HAİNLERİDİR"

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Tüm Rus vatanseverleri, ülkenin tarihini bilen ve devletin çıkarlarını düşünen herkesi sokağa davet ediyorum. Sokaklara çıkın, size silah bulacağız. Bu gece Rusya'yı utandıran vatan hainlerini cezalandıracağız. Bu hainlerin isimleri Şoygu ve Gerasimov'dur. " dedi.

KREMLİN İDDİALARI YALANLADI

Rus hükümeti, söz konusu iddiaların ardından yaptığı ilk açıklamada Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından Wagner'e ait hiçbir bölgenin vurulmadığını, iddiaların tamamen provokasyon olduğunu belirtti. Söz konusu açıklamanın ardından Wagner kurucusu Prigojin, 25 bin kişiyle başlatılan yürüyüşün darbe için değil adalet için yapıldığını söyledi.

WAGNER LİDERİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

İddiaların ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Putin tarafından gerekli görüşmelerin yapıldığı ve tüm önlemlerin alındığını ifade etti. Gelişmelerin ardından Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Wagner'in kurucusu Prigojin hakkında 'silahlı isyana teşvik' suçundan ceza davası açtı ve ondan 'yasadışı eylemleri durdurmasını' talep etti

TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINA İNDİ

Darbe iddialarının ardından Rusya Silahlı Kuvvetleri teyakkuza geçerken, Moskova sokaklarında askeri araçlar görüntülendi.

tank1.jpg

tank2.jpg

PUTİN ACİL OLARAK KREMLİN SARAYI'NA GİDİYOR

Cep telefonu ile çekilen görüntülerde Moskova'da çok sayıda araçtan oluşan bir konvoyun Putin'e refakat eden görevlilere ait olduğu ve Putin'in olağanüstü gelişmelere karşın hızla Kremlin Sarayı'na geçtiği iddia edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar