Rusya ve Ukrayna arasındaki ikinci barış görüşmesi ertelendi

Rusya ve Ukrayna arasındaki ikinci barış görüşmesi ertelendi
Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy Ukrayna heyeti Kiev'den yola çıktığını ve yarın sabah toplantı yerine varacağını duyurdu. Medinskiy, görüşmelerde ateşkesin ele alınacağını söyledi.

Daha önce, Rus Tass haber ajansı Ukrayna Devlet Başkanı Ofisi''ne dayandırdığı haberinde iki taraf arasındaki barış görüşmelerinin ikincisinin ilerleyen saatlerde yapılacağını açıklamıştı. Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova''nın Ukrayna''nın silahsızlandırılmaya bağlı kalmasını ve Ukrayna topraklarında asla konuşlandırılamayan belirli silahların bir listesinin olması gerektiğini söyledi.

Lavrov, ikinci barış görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Zelenski''nin güvenlik garantileri talabini görüşmeye hazırız, bu olumlu bir adım. Amacımız Ukrayna''nın askerlerden arındırılması. Ancak, Ukraynalılar liderlerini kendilerini seçmeli" dedi.

"UMARIZ UKRAYNA HEYETİ GELİR"

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna ile barış görüşmelerinden sorumlu Rus heyetinin bu akşam Belarus-Polonya sınırında karşı tarafı bekleyeceğini söyledi.

Moskova''da günlük bir brifingde konuşan Peskov, Rusya''nın Ukrayna heyetinin ikinci tur barış görüşmeleri için gelmesini umduğunu açıkladı.

Peskov, "Umarız bu olur. Ukrayna heyeti gelir. Heyetimiz, akşam müzakere masasına oturmaya hazır olacak" dedi.

Bununla birlikte Peskov, "Putin''İn durumu çözmek için formüle ettiği koşulların yerine getirilmesinin" Rusya''nın müzakerelerin başarılı bir sonucu olarak göreceğini sözlerine ekledi.

Peskov, "Bu durumu çözmek için gerekli tüm koşullar, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından birkaç kez oldukça net bir şekilde formüle edilmiştir. Putin, telefon görüşmeleri sırasında uluslararası muhataplarına bunları ayrıntılı olarak açıkladığı için özellikle bu koşulları sıraladık” diye konuştu.

Peskov, Putin''in danışmanı Vladimir Medinsky''nin Rus heyetinin başkanlığını sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

"ÖNYARGILI BAKIŞINI SÜRDÜRÜYOR"

Geçtiğimiz gün iki taraf birinci görüşmeyi gerçekleştirmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna''nın istediği bir sonucun çıkmadığını söylemişti.

Ukrayna heyetinin katılımcısı ve Zelenski''nin danışmanı Mihail Podolyak Rusya''nın hala aşırı derecede önyargılı olduğunu açıklamıştı.

Podolyak, "Rusya tarafı, ne yazık ki, hala başlattığı tahripkar sürece dair önyargılı bakışını sürdürüyor" demişti.

Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, yaptığı açıklamada, gündemdeki bütün maddeleri tek tek ele aldıklarını belirterek, “Ortak pozisyonlarda tahmin edebileceğimiz bazı noktalar bulduk” ifadelerini kullanmıştı.

"YORUM YAPMAK İÇİN ERKEN"

Kremlin yönetimi, Ukrayna-Rusya heyetleri arasında gerçekleşen barış görüşmelerine ilişkin yapılan açıklamada, "Görüşmelerin akıbetiyle ilgili yorum yapmak için henüz erken" ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Müzakerelerde Rusya ve Ukrayna heyetleri doğrudan görüşüyor, arabulucuya ihtiyaç yok" dedi.

"SİVİL HEDEFLERE SALDIRILMADI"

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, Moskova ile Kiev arasında doğrudan müzakerelerin başladığını ancak iki ülkenin devlet başkanları olan Putin ve Zelenski arasında herhangi bir görüşme planının olmadığını duyurdu.

Peskov, "Rusya, sivil hedeflere yönelik saldırı düzenlemedi, termoborik ya da parça tesirli bombalar kullanılmadı. Rusya, hiçbir savaş suçu işlemedi" dedi. Peskov, ayrıca hiçbir yaptırım Kremlin''in Ukrayna''ya ilişkin yaklaşımını değiştiremeyeceğini vurguladı.

Barış görüşmeleri öncesinde Rusya''nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler. Barış görüşmeleri öncesinde Rusya''nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler.

İKİNCİ GÖRÜŞME BELARUS-POLONYA SINIRINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Müzakere sürecinin devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayan Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuşmuştu.

Medinskiy, yapılacak diğer görüşme öncesinde her heyetin ülkesinin devlet başkanı ile istişare edeceğini sözlerine eklemişti.

Belarus Dışişleri Bakanı Vlaimir Makey de Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereleri son derece önemli bulduğunu vurgulayarak, "Heyetlerin kapanış açıklamalarından, temkinli ve iyimserlik uyandıran bazı anlaşmalara varıldığını görebilirsiniz. Bunun Belarus topraklarında gerçekleşmesinden memnunuz çünkü Belarus, tüm krizleri ve sorunları çözmenin yollarını bulmak için her şeyi yapmaya hazır" demişti.

UKRAYNA''NIN NATO''YA KATILMASINI İSTEMİYOR

Savaşta bir hafta geride kalırken, taraflar ortak bir çözüm bulamıyor. Rusya, topraklarına kattığı Kırım''ın yanısıra, Ukrayna topraklarındaki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasını, Ukrayna yönetiminin NATO üyeliği gibi uluslararası ittifaklara katılmaması istiyor. Bu dayatmalara karşı çıkan Ukrayna yönetimi ise öncelikle işgalin sone erdirilmesini talep ediyor. (NTV)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar