Rusya ve ABD işbirlikçisi Molla Mustafa Barzani'nin oğlu Mesut, babasının izini takip ediyor

Rusya ve ABD işbirlikçisi Molla Mustafa Barzani'nin oğlu Mesut, babasının izini takip ediyor
Irak'ın kuzeyinde kurulan kukula devlet, mandasına girdiği emperyalist İngilizlere teslimiyet tabelası astı... Erbil'deki caddeye eski İngiliz Başbakanın ismi verildi.

ABD, Fransa ve İngiltere'nin desteği ile 5 Nisan 1991'de Irak'ın kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilerek Irak hükümletinin müdahalesini engelleyen BM Güvenlik Konseyi'nin 688 sayılı kararı almasında önemli rolü bulunan eski İngiltere Başbakanı Sir John Major'un ismi Erbil'de bir caddeye verildi.

Caddenin açılışı için düzenlenen törene, kukla devletin Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi ile birlikte İngiltere'nin Erbil Başkonsolsu James Thornton da katıldı.

Dizayi, BM'nin bu kararı sayesinde kukla devletin kendi yönetimini oluşturduğunu, hükumet ve parlamentonun kurulduğunu ve seçimlere gidildiğini söyledi. Başkonsols Thornton ise, "Bugün tarihi bir gün. 30 yıl önce BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar etkili bir karar aldı. Elbette dönemin başbakanı John Major da güvenli bölge oluşturulmasında aktif rol aldı" diye konuştu.

ORTA DOĞU'NUN SİNSİ OYUNCUSU

İngiliz işbirlikçisi Mustafa Barzani, Irak'ı parçalayarak emperyalistlerin mandasında kukla bir Kürdistan hayali peşinde koşan baba Molla Mustafa Barzani'nin izini sürüyor. Molla Barzani, kanlı ve uzun ayaklanmadan sonra Sovyetler Birliği'nin desteğiyle İran topraklarında kurulan Mehabat Kürt Cumhuriyeti liderliğini yapmıştı. Kukla devlet Irak ve İran tarafından yıkılınca canını kurtarmak için Sovyetler Birliği'ne sığınan Molla Barzani, 3 yıl sonra Irak yönetimine karşı yine ayaklandı ancak başarısız oldu. Rusya'dan umudun kesen Barzani daha sonra ABD'nin bölgedeki çıkarlarına hizmet etmeye başladı. 1975'te bu kez yerleştiği ABD'de 4 yıl sonra kanserden öldü. Mesut Barzani de Irak'ı parçalamak için boş durmadı. ABD, Fransa, Rusya ve İsrail'in yanısıra Orta Doğu'nun sinsi ve esas oyuncusu olan İngiltere ile işbirliğine girdi. Şimdilerde Kerkük ve Musul'u yutmaya çalışan Barzani, her fırsatta İngilizlere şükran borcunu ödemeye çalışıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar