Rusya Ukrayna'yı değil sofraları vurdu

Rusya Ukrayna'yı değil sofraları vurdu
Ekonomist Uğur Civelek, Rusya ve Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisine zararından daha çok yanlış politikaların zarar verdiğini belirtti. Türkiye’nin bir an evvel ekonomik modelini değiştirmesi gerektiğinin altını çizen Civelek, “Ukrayna savaş nedeni ile limanlarını kullanamazsa ve Rusya da ambargolardan dolayı ürün satamazsa tüm dünyada hububat sıkıntısı doğar. 2 aylık hububat ihtiyacını karşılayacak stok var dünyada sonrası bilinmiyor" dedi.

ANKARA – HALİL YATAR

Ekonomist Uğur Civelek, Rusya ve Ukrayna savaşının ülke Türkiye ekonomisine zararından daha çok yanlış politikaların zarar verdiğini belirtti. Türkiye’nin bir an evvel ekonomik modelini değiştirmesi gerektiğinin altını çizen Civelek, “Ukrayna savaş nedeni ile limanlarını kullanamazsa ve Rusya da ambargolardan dolayı ürün satamazsa tüm dünyada hububat sıkıntısı doğar. 2 aylık hububat ihtiyacını karşılayacak stok var dünyada sonrası bilinmiyor. Hububat fiyatları sürekli artıyor. Enerji fiyatları da sürekli artıyor. Brent petrol fiyatları da 100 doları gördü. Doğalgaz deseniz aynı şekilde yükseliyor. Durum böyleyken iktidarın hiçbir sorun yokmuş gibi davranması anlamsız. Ekonomi yönetimi alay etmekten öteye gidemiyor” dedi.

“Türkiye’de uygulanan ekonomik ve dış politika çökmeye mahkum” diyen Civelek, iktidarın ikili oynayarak göz boyama peşinde olduğunu iddia etti. Hükümetin tutarsız ve birbiriyle çelişen politikalarına kimsenin itibar etmediğini de belirten Uğur Civelek “Er ya da geç küresel koşullar olumsuzlaştıkça ekonomimiz giderek kırılganlaşacaktı. Şimdi bunu net bir şekilde yaşıyoruz. Bu ekonomi modeli sınıfta kaldı. Rusya ve Ukrayna savaşının başlaması ile enerji, hububat fiyatları tavan yaptı. Tüm dünyada enflasyonist baskı arttı. Gelişen ekonomiler üzerinde kırılganlık giderek yükseldi ve dünyada sistemik risk algısı olumsuzlaştı” ifadesini kullandı

Savaşla birlikte kötü giden ekonominin üzerindeki baskının daha da arttığını anlatan Civelek “Türk lirasına güven bir önceki haftaya göre azaldı. Enflasyon sene sonu yüzde 30-35 olur diyenler yüzde 50den aşağı olmayacağını söylemeye başladı. Yavaş yavaş enflasyonun 3 haneli rakamları görebileceğini söyleyenler çıkmaya başladı. Böyle bir ortamda yüzde 14 politika faizi ile hiçbir yere varamazsınız. Böyle bir ortamda da uygun kredi veremez bankacılık sistemimiz. Kredi hacmi de artmışken. Bunun yansıması kurda artış oldu. Çünkü ekonomimiz kırılgan ve beklentiler bozuluyor.” diye konuştu.

Tüm dünyada riskten kaçınma eğilimi yükseldiğine dikkat çeken Civelek, Ukrayna savaş nedeni ile limanlarını kullanamaz ve Rusya da ambargolardan dolayı ürün satmazsa tüm dünyada hububat sıkıntısı doğacağını hatırlattı. Brent petrol fiyatının 100 doları gördüğünü söyleyen Uğur Civelek dünyada beklentilerin bozulduğunu, riskten kaçınma eğiliminin yükseldiğini buna karşı AKP iktidarının hiçbir sorun yokmuş gibi davrandığını iddia etti

NATO yaptırımlarının Türkiye’nin ticari ilişkilerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Civelek, “Ukrayna meselesi eğer daha da derinleşir, NATO yaptırım kararlarını tüm üyelerinden de uymasını isterse Türkiye hem Ukrayna ile hem de Rusya ile iyi geçinemez. NATO’nun yaptırımlarına uymak zorunda kalırsa o zaman Batı’ya finansal açıdan daha da bağımlı hale gelir. Böyle bir durumda ne olduğu belli olmayan Yeni Ekonomi Modeli (YEP) de rafa kaldırılmak zorunda kalınır. Bu durum da seçim politikalarının hepsinin kalkması demektir. Türkiye çok daha başka bir sürece geçer. Türkiye’de zemin kayıyor. Böyle değilmiş gibi davranan iktidar ülkenin de geleceğini karartıyor” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar