Rus wagner kimdir? Wagner grubu kimdir, nedir?

Rus wagner kimdir? Wagner grubu kimdir, nedir?
Rusya’daki sıcak gelişmeleriyle Rus Wagner Grubu gündeme bomba gibi düştü. Ukrayna ile savaşta olan Rusya’da Putin’e isyan eden Wagner Grubu Dünya’da merak ediliyor. Peki, Rus wagner kimdir? Wagner grubu kimdir, nedir? Sorularının cevapları sizlerle…

RUS WAGNER KİMDİR?

Rus Wagner Grubu PMC Wagner olarak da bilinen bir Rus paramiliter örgütünün bütünüdür.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanan, özel bir askeri şirket veya bir paralı asker ağıdır. Rus Wagner Grubu, Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösterir ve özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasaktır. Wagner Grubu ideolojik olarak yönlendirilmese de, çeşitli faaliyetleri neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilintilidir.

Grup, 2014'ten 2015'e kadar kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin ayrılıkçı güçlerine yardım ettiği Ukrayna'daki Donbas'taki savaş sırasında Dünya çapında nam saldı. Libya, Suriye, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki savaşlarda, genellikle Rus devletiyle ittifak halindeki güçlerin yanında savaşıyor. Wagner ajanları konuşlandırıldıkları bölgelerde savaş suçları işlediler. Wagner Grubu’na yönlendirilen suçlamalar arasında soygun, kaçaklara işkence yapılması ve sivillere yönelik tecavüz yapılması yer aldığı biliniyor.

WAGNER GRUBU KİMDİR, NEDİR?

Rus Wagner Grubu, Rus çıkarlarını desteklemek amacıyla faaliyet gösterdiği, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan askeri teçhizat aldığı ve eğitim için MoD kurulumlarını kullandığı için, Rusya'nın ‘askeri istihbarat teşkilatının’ fiili bir birimi olarak kabul edilir.

Wagner Grubu'nun dış müdahalelerinin kayıp sayısını ve mali maliyetlerini kamuoyundan gizlemek ve Rus Hükümeti’nin tarafından belirli çatışmalarda makul inkar edilebilirliğe izin vermek için kullanıldığı biliniyor.

RUS WAGNER KAÇ ASKERDEN OLUŞUYOR?

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde önemli bir rol oynayarak, diğer faaliyetleri dışında, bildirildiğine göre Ukraynalı liderlere suikast düzenlemek için konumlandırıldı ve ön cephe çarpışması için mahkumları geniş çapta askere aldı. 2022 yılının Aralık ayında John Kirby, Wagner Grubu’nun Ukrayna'da 10.000 müteahhit ve 40.000 mahkum olmak üzere 50.000 savaşçı olduğunu iddia etti.

Rus Wagner Grubu, Putin'le yakın bağları olan bir iş adamı olan Yevgeny Prigozhin finanse edildiği iddia edilse de Prigozhin, grubla bağlantısını yıllarca inkar etti. Ancak, Eylül 2022'de ise paramiliter grubu kurduğunu itiraf etti.

RUS WAGNER'İN YAPTIRIMLARI NELERDİR?

ABD Hazine Bakanlığı 2017 yılının Haziran ayında Wagner Grubu ve Utkin'e şahsen yaptırım uyguladı.

2021 yılının Aralık ayında, Wagner Grubu’na ve onunla bağlantısı olan 8 kişi ve 3 kuruluşa Suriye, Libya, Ukrayna (Donbas) ve Orta Afrika Cumhuriyeti dahil olmak üzere, işkence ve yargısız infazları içine alan istikrarı bozan ve insan hakları ihlalleri faaliyetlerde bulunmaktan dolayı Avrupa Birliği yaptırım uyguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar