Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
M. Ferruh Özmutaf

M. Ferruh Özmutaf

Yazar

Rus S-400'ü mü ABD Patriot'u mu?

Şu günlerde dünya silah sanayiinde Türkiye üzerinden bir füze savaşı başladı. Türkiye Rusya'dan S-400'leri ha aldı, ha alacak ya... Kıyamet de ha koptu, ha kopacak.

Rusya; "S-400'leri zamanında teslim edeceğiz" diyor. ABD; "S-400'leri alamazsınız. Bu müttefikliğe sığmaz. Bırakın almayın, biz size Patriot verelim" diyor. NATO ise; "S-400'ler, Türkiye'nin bileceği iş. Biz bu işe karışmayız" diyerek geri çekiliyor. Türkiye ise; "Biz bir ara parasıyla Patriot almaya kalktık. ABD Kongresi, ambargo koydu. Biz de savunmamız için gereken bu sistemi alamamıştık" diyerek Washington'un sözüne bu konuda güvenilemeyeceğini belirtiyor. Yani sizin anlayacağınız; ortalık karma karışık.

Bu toz bulutu arasında yeni bir tartışma başladı: Rusların S-400 füzeleri mi, Amerikan Patriotları mı daha üstün bir sistem?

Hint ve Pakistanlı uzmanlar, Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin Amerikan Patriotları'ndan daha iyi bir seçim olduğunu düşünüyor.

Hindistan Hava Kuvvetlerinin eski Kurmay Başkanı Yardımcısı Kapil Kak  ve Pakistan Askeri İstihbarat Servisi (ISI) eski Direktörü General Ehsanül Hak, ABD'nin egemen ülkelere kendi çıkarlarını benimsetme girişiminin ters tepeceği, ABD'nin bu tutumunun ülkelerin stratejik bağımsızlığına bir nevi saldırı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kak, S-400'ün özellikleri bakımından bugün dünyada radar takibi ve tarama, irtifa parametreleri, kapsama alanı bakımından en iyi savunma sistemi olduğunu belirterek, ABD'nin Patriot füze savunma sistemini sağlama önerisinin, kendi stratejik ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir seçenek olmadığını söylüyor.

Kapil Kak, "Benim değerlendirmeme göre, S-400 herhangi bir diğer sistemden, Amerikan Patriotlarından da üstün bir sistem. S-400'ün ne anlama geldiğini tam olarak biliyoruz fakat Amerikalılar bize Patriotlardan bahsettiklerinde emin olamıyoruz. Körfez Savaşı'nda kullanıldı ve peşi sıra geliştirildi ancak görüldüğü kadarıyla S-400'den üstün olmadığını biliyoruz." dedi.

Patriotların ne Türkiye ne de Hindistan'a çıkar sağlayacağı kanaatini taşımadığını dile getiren Kak, bölgedeki jeopolitik koşullar göz önünde bulundurulduğunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en iyi savunma sistemini satın alma ihtiyacı içinde olduğunu kaydetti.

ABD'nin S-400 konusunda Türkiye ile Hindistan'a farklı yaklaşım  sergilediğine de dikkati çeken Kak, "Kendi okumam, çeşitli jeopolitik ve bölgesel faktörlerden ötürü ABD'nin Türkiye'ye yaklaşımının Hindistan'a yaklaşımından çok daha sert olacağı" diye konuşuyor.

Kak, Hindistan'a S-400 alımı konusunda birçok üst düzey görüşmede ayrıcalık tanınabileceğinin söylendiğini, ülkesinin bunun bedelini ekonomik  yaptırımlarla ödemek zorunda kalmayabileceğini, öte yandan meselenin hâlâ belirsizliğini koruduğunu söylüyor.

Kapil Kak, Hindistan'ın ABD'nin Türkiye'ye yaklaşımını çok yakından  izlediği ve Amerikalıların bu konuda Hindistan'a cömert davranacakları görüşünü  taşıdığını kaydediyor.

ISI eski Direktörü General Ehsanül Hak da hem Türkiye hem Hindistan'ın stratejik karar verme konusunda bağımsız davranacakları fikrini taşıdığını  vurguluyor.

Ehsanül Hak, "S-400 meselesinde ABD'nin diktesine uygun hareket  etmekte çok zorlanacaklar. ABD yönetimi konuya diplomatik çözüm bulmalı. Türkiye  ile siyasi ve askeri bağlarını muhafaza etmelidir" diye konuşuyor.

Hint ve Pakistanlı yetkililer, belki de ilk defa bir konuda aynı fikirdeler. Türkiye'nin S-400 konusunda verdiği kararın doğruluğu konusunda, her iki ülkenin uzmanları da aynı görüşü paylaşıyor.

Bir de bu tartışmalara S-400'lerin ABD'nin Türkiye'ye vermek istemediği F-35'lere karşı çok etkili bir silah olduğu ekleniyor.. Yani S-400'ler, F-35'leri gördüğü yerde düşürme kapasitesine sahip. Bu kanıtlandığı an, F-35 projesi çökmüş olur. ABD'nin ısrarını da buna bağlıyorlar. Ne diyelim? İşte bir süredir tartışılan ve medyaya yansıyan S-400/F-35 cephesinden yeni bilgiler...

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi ortalık toz duman.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları