Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Ruhsal deprem uzun sürecek

Komşu apartmanın giriş katındaki daire kiralıktı.

Kahramanmaraş depreminde evleri yıkılmasına karşın sağ kurtulup Ankara''ya gelen bir aile burayı kiralamak istedi.

Ev sahibi de anlayışlı davrandı, fahiş bir fiyat söylemedi.

Ancak depremzede aile son anda vazgeçti.

Gerekçeleri şuydu:

"Apartmanların giriş ve bodrumunda oturamayız artık. Depremde tüm bina sizin üstünüze yıkılıyor. Enkaz altından çıkmak çok zor oluyor. Enkazdan depremin ikinci günü çıkmamıza rağmen doğru düzgün uyku uyuyamıyoruz. Rüyamızda bile bina tepemize çöküyor. Dehşet içinde çığlıklar atarak uyanıyoruz."

Depremde can kaybı vermeden kurtulan ailenin ruh hâli böyleyse çocuğunu, eşini, kardeşini, annesini, babasını, dedesini, ninesini, teyzesini, halasını ve arkadaşlarını kaybedenlerin içine düştükleri ruhsal çıkmazı düşünebiliyor musunuz?

Dr. Halil İbrahim Öztürk, deprem sonrası ortaya çıkan ruhsal sorunları "Travma sonrası stres bozukluğu" diye tanımlıyor.

Bu hastalığın belirtileri arasında korku, endişe, huzursuzluk, gerginlik, öfke, üzüntü, duygusal donukluk, umutsuzluk, dalgınlık, unutkanlık, kafa karışıklığı, kalp çarpıntısı, uykuya dalmada güçlük, rahatsız edici rüyalar, ağlama atakları, insanlardan uzaklaşma, alkol ve sigara kullanımında artış olabiliyor.

Söz konusu ruhsal sorunu yaşayanlar doktorların yazdığı doğru ilaçları kullanıp psikolojik destek görmezlerse daha ağır ruhsal sorunlarla da karşılaşabiliyorlar.

Dr. Öztürk''ün tüm depremzedelere tavsiyeleri ise şöyle:

"Üzüntünüzü içinizde yaşamayın paylaşın, dertleşin, insanlarla iletişimi sürdürün, yürüyün, okuyun, nefes ve gevşeme egzersizleri yapın, depremle ilgili haber ve videoları izlemeyin."

JAPON UZMANIN DEPREME BAKIŞI

Hozama Anda, Japonya''nın 10 büyük inşaat şirketinden biri.

Şirketin Türkiye temsilcisi deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki''nin medyada yer alan açıklamaları "Bizdeki depremlerde neden çok can kaybı oluyor" sorusuna verilmiş en net yanıt.

Örneğin, Türkiye''de bulunan 21 milyon binanın yarısından fazlasında ciddi sorun bulunduğunu belirtiyor.

"Denetim bina bittikten, insanlar içine oturduktan sonra değil inşaat aşamasında ve iskân verilmeden önce yapılır" diyor.

Şu sözleri de dikkate değer:

"Temelinde özel kauçukların kullanıldığı sismik izolatörlerin bulunduğu binalar depremin şiddeti ne kadar olursa olsun sıkıntı yaşamıyor. Bu sistem pahalı da değil. Bina maliyetini sadece yüzde 2.5 artırıyor."

Türkiye''de 1946''dan bu yana 23 kez çıkarılan imar aflarıyla ilgili değerlendirmesi de şöyle:

"Japonya da imar affı, imar barışı diye bir şey yok. Burada ise binada bir şey düzeltmeden, kaçak bina için para ödeyip ruhsat alabiliyorsunuz.

Depremlerde insanların bu yüzden ölmesine rağmen af yapılmasını anlayamıyorum. Adeta insanların hayatı para ile değiştiriliyor. Ben bir insan olarak imar affına karşı çıkıyorum. Paraya ihtiyaç olduğu için çıkarıldığı söyleniyor. Ama öbür yanda insan hayatı var."

Ve gelmekte olan büyük depremleri de haber veriyor Moriwaki:

"Hatay ve devamında Doğu Akdeniz''de Kıbrıs''a kadar uzanan bir fay hattı var. Zamanı söyleyemem ama bu hatta bir deprem öngörüyorum. Aynı şekilde Bingöl fayı da henüz kırılmadı. Marmara Bölgesi için de zaman belirtemeyeceğim ama yüzde 70 ihtimalle 7-7.5 şiddetinde bir deprem olacak."

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları