Restore ediliyordu! İçinden mezarlar çıktı

Restore ediliyordu! İçinden mezarlar çıktı

Siirt’in merkeze bağlı Aktaş köyünde yer alan Şeyh Ali Segirka Türbesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında yan yana yatılı vaziyette üç mezar ortaya çıktı.

2017 yılında türbe haline getirilen ve her yıl çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, kurbanların ve adakların kesildiği bu tarihi mekanda, 3 Haziran 2024 tarihinde restorasyon çalışmaları sırasında üç mezarın bulunması yetkilileri harekete geçirdi. Durum, Siirt Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile jandarma ekiplerine bildirildi. Türbede güvenlik önlemleri alınarak jandarma tarafından kontrol altına alındı.

aw224908-01.jpg

Aktaş köyü Muhtarı Mehmet Can Kezer, türbenin çok eskiye dayandığını belirterek, "Bu türbe, Şeyh Ali Segirka, Türkçe olarak da Şeyh Ali diye biliniyor. Burası babamızdan, dedemizden yani sekiz-on kuşaktan beri burada bulunmaktadır. Mayıs ayında köylülerimiz ve civar köylerden gelenler burada etkinlikler yapıyor, bu zatı ziyaret ediyordu. 2017 yılında türbenin restorasyonuna başladık. Hayırseverler tarafından yapılan bu inşaat sırasında taş yığınlarını kaldırdığımızda üç mezar ortaya çıktı. Önceden sadece bir mezar olduğunu biliyorduk," dedi.

aw224908-06.jpg

Türbenin birkaç gündür jandarma tarafından kontrol altında tutulduğunu belirten Kezer, "Burada her saat nöbet tutuluyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne haber verdik. Batman Müzesi’nden arkeologlar gelip burayı inceleyecek. Buradaki mezarların kimlere ait olduğunu bilmiyoruz. Tahminimize göre büyük zatlar, âlimler, hatta üç şehit veya sahabe olabilirler. Şimdiye kadar Şeyh Ali Segirka olarak bildiğimiz bu türbede dua ediyorduk. Yetkililere durumu bildirdik," ifadelerini kullandı.

aw224908-04.jpg