Reklam Kurulu'ndan ceza yağmuru

Reklam Kurulu'ndan ceza yağmuru

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk yarısında incelediği 931 dosyadan 811'ini mevzuata aykırı bularak toplam 127 milyon 433 bin 779 lira idari para cezası kesti.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 11 Haziran 2024'te gerçekleştirilen 346. Reklam Kurulu toplantısında, 175 dosya karara bağlandı ve bunlardan 147'sinin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Bu dosyalar kapsamında toplam 20 milyon 100 bin 269 lira idari para cezası verilirken, 3 dosya için de erişim engelleme kararı alındı.

Reklam kurulu, yılın ilk yarısında ceza yağdırdı – Diyarbakır Son Dakika | Diyarbakır Haber

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin çevre duyarlılığını istismar eden ve 'yeşil aklama' olarak bilinen yöntemlerle yapılan reklamlara dikkat çekti. Bakanlık açıklamasında, gıda, giyim ve dayanıklı tüketim sektörlerindeki bazı reklamlarda kullanılan ‘doğa dostu’, ‘iklim dostu’ gibi ifadelerin tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğunun belirlendiği ifade edildi. Bu tür reklamlara idari yaptırım uygulandığı belirtildi ve sektörel bazda denetimlerin devam edeceği vurgulandı.

Reklam Kurulu, Tüketiciyi Aldatıcı Tanıtımlara 6 Ayda 22,8 Milyon Lira Ceza Kesti - Memurlar.Net

Kurulun toplantısında taklit ayakkabı reklamları da gündeme geldi. Sosyal medyada koruma altındaki markaların logolarını ve diğer ayırt edici unsurlarını kullanarak tüketiciyi yanıltan reklamlar incelendi. Sonuç olarak, mevzuatı ihlal ettiği belirlenen 17 reklam verene idari yaptırım uygulandı.

Kurul, ayrıca 'Ayvalık Zeytinyağı', 'Ayvalık Organik Zeytinyağı' gibi ifadeleri coğrafi işaret tesciline aykırı biçimde kullanan 13 firma hakkında reklam durdurma kararı aldı.