Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı

Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar, beslenme alışkanlıklarına özen göstererek kuru meyvelere yoğun ilgi gösteriyor.

Ramazan'ın rahmet, marifet ve cehennemden azat ayı olarak kabul edilmesiyle birlikte, doğal ürünlerden elde edilen kompostoların tüketimi artıyor. Bu dönemde çekirdeksiz üzüm kurusu, kayısı, incir ve erik kuruları gibi ürünlere talep oldukça yüksek.

Esnaf Recai Doğanay göre, vatandaşlar komposto için en çok çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyorlar. Ramazan döneminde içilebilen ve komposto yapımında kullanılan ürünlerin satışları da hız kazanıyor. Bunun yanı sıra hurma satışlarının da arttığı gözlemleniyor, fiyatlar biraz yüksek olsa da insanlar bu dönemde bu ürünlere ilgi gösteriyor.

Recai Doğanay, kompostoların susuzluğu gidermede ve harareti almakta etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, asidik yapısının olmaması nedeniyle bağırsaklar ve mide sağlığına da iyi geldiğini ifade ediyor. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunlar yaşayanlar da bu meyve kurularından komposto yapıp tüketiyorlar. Ayrıca kızılcık, elma ve erik kurularına da Ramazan ayında talep olduğunu vurguladı.

Ramazan’da kuru meyvelere ilgi arttı

Komposto yapımı hakkında bilgi veren Doğanay, yarım kilo kuru üzümden 5 litre komposto elde edilebileceğini söylüyor. Üzümü soğuk suyla yıkadıktan sonra tencereye alıp üzerine su ekleyerek kaynatıp yoğunluğunu ayarladıktan sonra soğumaya bırakmak gerektiğini belirtiyor. Komposto yapacaklar genellikle çekirdeksiz kuru üzümü tercih ediyor.

Kuru meyvelerin fiyatları şu şekilde belirleniyor:

Kompostoluk kuru üzüm kilosu 135-200 TL arasında, erik kurusu 200-350 TL, kalitesine göre kayısı kurusu 200-300 TL aralığında seyrediyor. Hurma fiyatları ise 100 TL'den başlayıp 800 TL'ye kadar çıkabiliyor, ancak genellikle 300 TL'lik hurmalar tercih ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar