Ramazan’da ‘açlık ataklarına’ dikkat

Ramazan’da ‘açlık ataklarına’ dikkat
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, Ramazan ayında uzun süre aç kalmanın bazı bireylerde açlık ataklarına neden olabileceğini ve bu durumun psikolojik etkilere yol açabileceğini belirtti.

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, Ramazan ayında yaşanan yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerin ruhsal sağlık üzerinde etkili olabileceğini vurguladı.

Hamurcu, Ramazan ayının Müslümanlar için manevi bir deneyim olduğunu ve bu ayın belirli güzellikler getirdiğini ifade ederek, duygusal bağların güçlendiğini, sabır ve öz disiplinin arttığını söyledi. Ancak normal beslenme rutininin dışına çıkılmasıyla vücutta bazı reaksiyonlar olabileceğini ve bu durumun psikolojiyi etkileyebileceğini belirtti. Bu nedenle oruç tutmadan önce kan değerlerinin kontrol edilmesi gerektiğini ve uzman hekim önerilerine uyulması gerektiğini ifade etti.

Açlık süresinin uzun olması durumunda öfke ve stres gibi duyguların artabileceğini vurgulayan Hamurcu, sadece fiziksel değil, psikolojik yönden de bu sürecin önemli olduğunu belirtti. Uzun saatler aç kalmanın insanların davranışlarını etkileyebileceğini ve bu durumda ruh sağlığı uzmanlarından destek almanın önemli olduğunu ifade etti.

Sahur ile iftar arasındaki uyku düzeninin değişmesinin stres hormonlarını artırabileceğini söyleyen Hamurcu, bu durumla başa çıkmanın yollarından birinin günlük aktivitelerle uyku düzenini dengelemek olduğunu belirtti. Ramazan ayının hoşgörü ve birlik beraberlik getiren bir ay olduğunu, bazen tartışmalara da sebep olabileceğini belirterek, hoşgörünün herkes için önemli olduğunu vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar