Bayramda çalışanları sevindirecek haber: İki katı ödeme yapılacak!

Bayramda çalışanları sevindirecek haber: İki katı ödeme yapılacak!
Yasalara göre, resmi tatil olarak kabul edilen bayramlarda, o tarihlerde çalışan işçilerin 2 katı ücret alması gerekli. Arife gününün öğle saatlerinden itibaren çalışan her işçinin yevmiyesi iki katlı olarak yazılacak.

İKİ KATI ÖDEME YAPILACAK!

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte çalışanların önemli bir bölümü iki günlük yıllık izinle tatili birleştirmek istiyor. Bu şekilde bayram tatili 9 güne uzayabiliyor. İşçiler bayram sonrası için yıllık izinlerini alabilirlerse yol avansı da talep edebilirler. Diğer yandan bayramda çalışmak durumunda kalan işçiler de olacak. Bayramda çalışmak zorunda olan işçilere ödenecek ücretin zamlı olması gerekiyor.

İşverenler, arife günü saat 13:00''ten sonra çalışan işçisine yarım günlük ilave ücret ödemesi yapmak zorunda. Dolayısıyla arife günü öğleden sonra çalışacak her işçinin, çalıştığı her saat için yüzde 50 zamlı ücret alması gerekir. Bazı işyerlerinde bayramda da çalışma durumu söz konusu olabilir. Bu durumda işçilere arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor.

Akşam’dan Okan Güray Bülbül’ün yazısına göre, bazı işverenler, işçinin ücretinin içinde ulusal bayram ve genel tatil günü çalışması karşılığı ücretinin de bulunduğunu iddia ediyor. Bu konudaki Yargıtay içtihatlarına göre, iş sözleşmelerinde yer alan ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin aylık ücret miktarına dahil olduğuna ilişkin sözleşme hükümleri geçersizdir. 22. Hukuk Dairesi''nin 2018/22177 sayılı kararında da bu husus açıkça vurgulanmış ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatlaması halinde iş sözleşmesinde bu yönde hüküm bulunsa dahi ilave ücrete hak kazanacağı vurgulanmıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar