Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

Murat Sururi ÖZBÜLBÜL

EKONOMİ VE GERÇEKLER

Putin gaz verdi

Aman sakın yanlış anlamayın Putin gaz verdi derken "canım eş dost arasında lafı mı olur, sen hele gazı al sonra oldukça, elin değdikçe ödersin" falan demedi, gaz fiyatlarında üç kuruş indirim de yapmadı!

Öncelikle herkesin bilmesi gerekir ki faşist diktatör Putin özgür dünyanın iş yapmak, bırakın iş yapmayı görüşmek bile istemediği, hatta yaptırımlar uygulayarak cezalandırdığı bir politikacıdır. Putin''in ipine sarılıp, onunla iş yapmayı düşünenler de elbette ki benzer yaptırımlara maruz kalacaklardır.

Gelelim Putin''in ne söylediğine: Putin Kuzey Akım 1 ve 2''de kullanılamayan kapasitelerin Türk Akım boru hattı üzerinden kullanılabileceğini söyledi ve "Baltık Denizi''nde Kuzey Akım hatlarında kaybedilen hacimleri Karadeniz''e yönlendirebiliriz. Böylece Avrupa''ya yönelik yakıt ve doğal gaz kaynaklarımız için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlayarak, Türkiye''de doğal gaz merkezi kurulabilir" ifadelerini kullandı.

Putin''in açıklamasının ardından Rus enerji şirketi Gazprom İcra Kurulu Başkanı Alexey Miller de konuya ilişkin bir duyuruda bulunarak "AB ve Türkiye sınırında gaz için bir ticaret platformu, merkezi oluşturmaya hazırız" dedi.

Esas olarak böyle bir merkezin Türkiye''ye kurulması teklifi ile ABD''nin istemediği Kuzey Akım 2, Rusya''nın kapattığı Kuzey Akım 1 ve Ukrayna''dan geçen boru hattının kapalı olmasıyla birlikte aslında yeni bir Türk Akım 2 modeli öneriliyor.

Bu öneri son derecede saçma bir öneridir. İşin açığı Putin tarafından Recep Beye sunulan seçimlere yönelik oldukça kullanışlı bir propaganda kozundan daha fazlası da değildir yani, Putin aslında Türkiye''ye doğal gaz değil AKP ve MHP seçmenine gaz vermiştir…

Bu öneri saçma dedim çünkü Rusya ile AB arasında yaşanan sorun, ortada yeterli boru hattı olmamasından kaynaklanmıyor! Rusya''da çıkarılan doğal gazı Avrupa''ya iletecek yeterli boru hattı kapasitesi zaten var. Sorun diktatör Putin''in emperyalist hayalleri uğruna başlattığı savaş ve Putin''in durdurulmasına yönelik yaptırımlar yüzünden AB''de ortaya çıkan tedarik sıkıntısı.

Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet gazetesine konuşan Türkiye''nin önemli enerji uzmanlarından Necdet Pamir, "Zaten iki tane boru hattından oluşan TürkAkım var. Bir hat bize geliyor diğeri Türkiye üzerinden Avrupa''ya gidiyor. Bunun başarısı da Rusya''nın hanesine yazıldı. Boru hattını veren de Rusya, gazı veren de Rusya. Biz onu alıp Avrupa''ya satmıyoruz. Eskiden Ukrayna üzerinden bir Batı hattı vardı. Bu hat Ukrayna üzerinden Türkiye''ye geliyordu. Ardından Putin, Ukrayna''yı cezalandırmak için TürkAkım''ı önerdi ve yaptı. Yeni bir boru hattı yapılsa dahi AB''nin, Rusya''ya yönelik ambargoları devam ederken üye ülkeler o gazı alabilecek mi?" sorusunu gündeme getirdi.

Konu ile ilgili konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Tim McPhie, "Rus gazını mümkün olan en kısa sürede azaltmak istiyoruz. Burada sorun Rus gaz altyapısına bağımlılığımız değil. Tamamen işleyen boru hatlarımız var" ifadelerini kullandı.

McPhie konuşmasında, AB ülkelerinin Rus gazına yaklaşımlarının açık olduğuna işaret ederek, "Komisyon ve üye ülkeler olarak Rus fosil yakıtlarından bir an önce uzaklaşma taahhüdünde bulunduk" dedi.

AB''nin geçen yıl doğal gazının yüzde 40''ını Rusya''dan tedarik ettiğini anımsatan McPhie, bu oranının son dönemde yüzde 10''un altına indiğini belirtti. McPhie, üye ülkelerin alternatif ve adil fiyatlı gaz bulmaya çalıştığına işaret etti.

AB Komisyonu Başsözcüsü Eric Mamer de ucuz gaz talep etmenin, bunun Rusya tarafından tedarik edileceği anlamını taşımadığını söyledi. "Rusya''nın güvenilirliği sıfır" diyen Mamer, Rusya''nın ucuz gaza güvenen ülkelerin vanalarını kapattığını ifade etti.

Mamer, AB''nin Rusya ile gaz bağlantısını gerçekten kesmek istediğini vurgulayarak, "Rus gazının fiyat avantajı olabilir ama arz güvenliği konusunda dezavantajları var" değerlendirmesinde bulundu.

Sonuç olarak AB bilinçli bir tercihle Rus gazına bağımlılığını ortadan kaldırmak istiyor.

Peki, ortada alıcı yoksa bir de zaten yeterli boru hatları varken yeni boru hattı yapmaya kalkmak mantıklı mı?

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları