Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Psikologa ne zaman gidilir

Psikologların önemi, ne iş yaptıkları ve nasıl bir tedavi uyguladıkları, toplumumuz tarafından hala açık ve net bir şekilde bilinmediğinden pek çok kişi yaşanılmaması gereken sorunları, sıkıntıları, çaresizlikleri yaşamaya devam eder. Zaman zaman en verimli olabilecekleri yaşta başarılı oldukları işlerini bırakırlar ya da evlilik hayatlarını ufak bir olayda birkaç sorun yüzünden bitirirler. Tüm bu yaşananlar gereksiz yere kişilerin acı çekmesini ve yeteneklerini kullanamamasına neden olmaktadır.

Başarılı, yetenekli, beceri ve tecrübe sahibi kişiler bazen yaşadıkları endişe ve korkuları nedeniyle, bazen de depresyona girdiklerinden dolayı işlerini bırakırlar. Zamanında bir psikologa danışabilme cesaretini gösterebilseler, korkuların ve depresyonun tedavisinin kısa süreceğini ve kalıcı olacağını göreceklerdir ve çalışma hayatlarına verimli bir şekilde devam edebileceklerdir.

Bazen kişiler ufak bir gurur meselesi yüzünden bazen de acelecilikleri, yanlış anlamaları yüzünden eşlerini ya da ilişkilerini kaybederler. Bazen de hatalarını görüp geri dönmek istediklerinde iş işten geçmiş olur. Özellikle bu sıkıntılı durumlardan eşlerle birlikte çocuklarda etkilenmektedir.

Psikologlardan yardım istenmesi gereken bir başka konu da, zeki olmalarına rağmen hiperaktif (aşırı hareketli), dikkat dağınıklığı, öğrenme problemleri yaşayan, okuldan soğuyan ve çetelere giren çocuk ve gençlerin sorunlarıdır. Psikologa danışmak masraflı değildir. Uzun zaman gerektirmez. Devlet hastanelerinde uzman psikologlar olduğu gibi özel psikolojik hizmet merkezleri de vardır.

PSİKOLOGA GİTMEK

Gelişmemiş toplumların pek çoğunda hala devam eden psikologa deliler gider görüşü yanlıştır. Bir psikologa gidebilmek için kişilerin mutlaka yoğun sıkıntı içinde olmaları gerekmez. Kişinin sıkıntıları daha başlangıç aşamasındayken psikologa başvurulursa daha hızlı ve etkili bir şekilde sorunlar çözülür. İstenilen, olaylar arap saçına dönmeden, yara kangren olmadan gitmektir. Örneğin; bir evlilik sorununda her iki eşinde aileleri olaya karıştığında, hatta yakın ve uzak akrabalar devreye girdiğinde, her kafadan ayrı bir ses çıktığında olay hakkında çözümler oluşturmak bir psikolog için bile çok zor olabilir.

Bir vaka örneği vermek gerekirse; boşanma avukatından evlilik danışmanına gönderilen bir çift çok ağır bir şekilde birbirlerini hem kırıyor, hem de kavga ediyorlar. Sonunda tüm aile devreye giriyor, komşular yakın ve uzak akrabalardan her biri ayrı bir öneri getiriyor. Psikologa geldiklerinde tüm bunlar olup biterken kadın ve kocası birbirlerini sevdiklerini anlarlar. Birlikte daha güzel, huzurlu bir şekilde yaşayabileceklerini görürler. Fakat hem anne babalarından hem akraba ve yakınlarından öyle utanırlar ki yeniden birlikte olmak isteklerini onlara açıklamakta zorlanırlar. Aileleri ise bu kadar yaşanan olumsuzluktan sonra bir araya gelirlerse onları evlatlıktan reddedecekleri tehdidini savurur. Sonra oğlanın annesi oğluna, "Eşine dönersen ben intihar ederim" şeklinde bir ifade kullanarak oğlunu korkutmaya bu evliliğin yeniden kurulmasını engellemeye çalışır. Bu durum ise biraz erkeğin annesine karşı kendisini haklı çıkarabilmek için eşini fazlaca kötülemek zorunda kalmasından ileri gelmektedir. Benzer tepkiler pek çok evlilikte yaşanabilmektedir. Büyük ebeveynlerle aile arasındaki denge zaman zaman zor kurulmakta evliliğin başında tatsız sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz aile şu an çok mutlu bir evliliği sürdürüyor. Bir çıkış yolu olarak psikologa gitmekten korkup kaçınıldığında, uzak yakın akrabalardan yardım alma yolu seçilmektedir. Bu durumda akrabalar bazen önyargılı bazen de sağlıksız öneriler sunabilmektedirler. Böyle durumlarda profesyonel bir yardımın alınması doğru bir yaklaşımdır. Profesyonel yardımda; uzman kişiye anlatılan sorunlar, problemler, zorluklar, olaylar sadece uzman kişi tarafından bilinmektedir. Ve uzman kişi psikolojik tedavi konusunda uzun bir eğitim aldığı için ailelere sağlıklı, etkili ve sürekli çözüm yolları önerebilecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları