Profesör korona virüs aşısına gönüllü oldu

Profesör korona virüs aşısına gönüllü oldu
Korona virüse karşı Çin'de geliştirilen aşının, Türkiye'deki denemeleri Kocaeli Üniversitesi'nde de denenmeye başlandı. Aşı denemesi çalışmalarına bir profesör de katıldı.

KOÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan ve aşı çalışmasına katılan gönüllü Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi NTV'ye konuştu.

kou-001.jpg
Aşı öncelikle sağlık çalışanlarına yapılacak. Bu sağlık merkezinde kaç kişi gönüllü oldu? Toplamda kaç kişiye aşı yapılacak?
Sıla Akhan: Öncelikle sağlık çalışanları ile başlayacağız. Her gün 10 hastayı tarayıp uygunluk durumunda devam ediyoruz. 550 kişiye kadar aşı yapma ihtimalimiz var.
Kimler gönüllü olabilir?
Kovid-19 pozitif olmamış olması gerekiyor. Şu an için sadece 18-59 yaş arası sağlık çalışanlarını alıyoruz. Ancak daha sonrasında genişletilebilir. 2 doz aşı uygulanacak. İlk aşının ardından 14 günün sonunda ikinci bir doz olacak. Sonrasında 4 ay boyunca her ay PCR ile kontrol var. Sonrasında da kontroller var. Ancak takip için ilk ay önemli. 
Aşı uygulananların hepsi aşı olmayacak. Bir de kontrol grubu var değil mi?
Bir kişi olacak bir kişi olmayacak. Bunun sırasını bilemiyoruz. Plasebo grubu var. Bu grupta hem aşı olan hem aşıyı uygulayan bilmeyecek. Sonuçları hep birlikte göreceğiz. 

test.jpg
Gönüllü olmaya nasıl karar aldınız?
Hüsnü Efendi: Bu kez masanın karşı tarafına geçip gönüllü olarak katılıyorum. Hazır çalışmalar önemli çünkü bu aşamaya gelene kadar faz1, faz2 çalışmaları yapılıyor. Faz3 çalışmaları artık çıkmadan önceki son etkinlik ve güvenlik çalışması diyebiliriz. Bİr parçası olmak benim için onur verici. Bu aşamada çok büyük bir risk taşımıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar