Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Prim iadelerini 58 yaşında alabilirsiniz

Sayın Cenkci, ben babamdan dolayı yetim maaşı alıyorum. Kendimin de toplamda 2000 güne yakın sigortalı çalışmışlığım var. 47 yaşındayım. Kendi çalışmışlığımdan dolayı emekli olma imkânım pek gözükmüyor. 2000 güne yakın primlerimin ücretini nasıl alabilirim? Sevinç Ayışık

Sevinç Hanım, 2000 güne yakın primlerinizin ücretini alabilmeniz için öncelikle 58 yaşında olmanız gerekmektedir. Ayrıca 58 yaşında emekli olmak için yeterli diğer şartları taşıyamamanız durumunda ancak iade alabilirsiniz. Bunun haricinde mümkün değildir.

*

Çalışırken malullük başvurusunda bulunabilirsiniz

Mehmet Bey, ben malulen emekli olmak için SGK'ya başvuruda bulunacağım, 1800 prim gün şartı ve 10 yıl sigortalılık şartlarına sahibim ancak halen sigortalı olarak çalışmaktayım. Bana iş yerinden ayrılıp öyle kuruma müracaat etmem gerektiği söylendi. Şimdi ben iş yerinden ayrılırsam eğer rapor oranı da %60'tan düşük çıkarsa yeni iş bulmakta sıkıntı çekerim. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Şemsettin Bey/Bursa

Şemsettin Bey, çalışma gücünün en az %60 oranında yitirildiği SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenen raporla birlikte 1800 prim ödeme gün sayısı şartını ve 10 yıl sigortalılık şartını yerine getiren çalışmayan kişilere malullük aylığı bağlanır. Malullük aylığının bağlanma şartı elbette ki sigortalı çalıştığı iş yerinden kişinin ayrılmış olmasıdır. Çalışırken malullük başvurusunda bulunabilirsiniz. Çalışırken yapacağınız başvuru geçerlidir. Diğer tüm şartları taşıdığınız takdirde işten ayrıldığınızda maaşınız bağlanacaktır.

*

Birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olanların sigortalılık başlangıcı en eski olanı sayılır

Ben ilk defa SSK'lı olarak 26.07.1989 tarihinde işe başladım. Daha sonra ise 1994 yılında şirket ortağı olduğum için BAĞ-KUR başlangıcım oldu. Sigortalılık süresi olarak hangi tarih dikkate alınacaktır.

Birden fazla sigorta statüsüne sahip olanlarda sigortalılık başlangıç tarihi en eski olan başlangıç tarihi dikkate alınır. Sizin de başlangıç tarihiniz 26.07.1989 olarak kabul edilecektir.

*

Devlet memuru iken seçimlere katılmak için istifa edenler boşta geçen sürelerini borçlanabilirler

Devlet memuru iken mahalli idareler seçimlerinde belediye başkanı adayı olduğum için istifa ettim. Belediye başkanı seçildim ve bir dönem bu görevimi devam ettirdim. İstifa ettikten sonra seçilene kadar geçen süreleri borçlanma hakkım var mıdır? Bilgi verir misiniz?

Seçim kanunları gereğince memurluktan istifa edenler istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar boşta geçirdikleri süreyi borçlanabilirler. Bu borçlanma sadece 4c statüsüne tabi çalışanlar için geçerli olup, 4a statüsünde kamuda çalışanları kapsamamaktadır. SGK'ya yazılı olarak borçlanma talebinde bulunduktan sonra tarafınıza ödenmesi gereken tutar tebliğ edildikten bir ay içerisinde ödemeniz gerekmektedir. Süresi içerisinde ödenmeyen borçlanmalar için yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir.

*

Bedelli askerlik sürelerinizi borçlanabilirsiniz

Öncelikle iyi çalışmalar diliyorum. Ben dövizle 1 ay bedelli askerlik yaptım. Emekli olabilmem için 18 prim güne ihtiyacım var. Dövizle bedelli askerlik yapanlarda normal askerlik borçlanması gibi borçlanma hakları var mıdır? Hüseyin Okur

Hüseyin Bey, dövizle bedelli askerlik yapanlar da bu süreleri borçlanabilirler. Böylece 18 gün eksik olan priminizi bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Bedelli askerlik yaptığınız sürenin tamamını borçlanabileceğiniz gibi kısmi olarak ihtiyacınız olan 18 günü de borçlanabilirsiniz.

*

BAĞ-KUR tescilini yaptırdığınızda GSS prim borçlarınız silinir

01.07.2019 tarihinde şirket kurdum ve BAĞ-KUR'a otomatik geçiş yapılacağı söylenmişti. Ancak e-Devlet sisteminden kontrol ettiğimde BAĞ-KUR hizmetim gözükmüyor ve ayrıca genel sağlık sigortası prim borcum olduğunu fark ettim. Şimdi ben ne yapacağım hem hizmetim yok hem de genel sağlık sigortası borcum var. Aydınlatırsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum. İyi çalışmalar.

Normal şartlarda otomatik olarak BAĞ-KUR tescilinizin gerçekleşmesi gerekirdi. Sigortanız olmadığı için GSS prim borcunuz yansımış. Şirketiniz adresine bağlı olan Sosyal Güvenlik Merkezi BAĞ-KUR servisine vergi levhası, Ticaret Sicil Gazetesi ve imza sirkülerinizle birlikte müracaat etmeniz halinde BAĞ-KUR kaydınız açılacaktır. BAĞ-KUR kaydınız açıldıktan sonra GSS servisine müracaat ederek GSS prim borçlarınızı sildirebilirsiniz

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları