Pele kimdir ? Nerede doğdu? Kariyeri nasıl başladı ?

Pele kimdir ? Nerede doğdu? Kariyeri nasıl başladı ?
Futbol efsanesi Pele yaşadığı hastalık yüzünden 82 yaşında hayatını kaybetti. İşte Pele'nin başarılarla dolu hayatı...

PELE KİMDİR ? NEREDE DOĞDU ? KARİYERİ NASIL BAŞLADI?

Gerçek adı Edson Arantes do Nascimento, 1940 yılında doğdu. Köyünde ilk kez elektrik kullanıldığı tarihte doğduğu için Edson ismini aldı. Çocukken, minör lig futbolcusu olan babasının antrenmanlarına katıldığı sürede Pele adını aldı. 2006 yılında Guardian için yazdığı makalede isminin nereden geldiğini tam olarak bilmediğini ifade etmişti.

15 Yaşındayken Breziyalı takım Santos’ta profesyonel olarak kariyerine başlamıştı. 16 yaşında ülkesinin milli takımına katıldı. 17 yaşında Dünya Kupasına katılım sağlayan en genç oyuncu olarak kayıtlara geçen Pele, İsveç karşısında oynanan Dünya Kupası finalinde 2 gol atarak akıllara kazınmıştı.

İlerleyen yıllarda iki kez daha Dünya Kupası kazanması üzerine bir çok ödülün sahibi oldu. İzleyiciler sadece zaferlerini değil, oynadığı tekniği de çok sevdiler. Pelé, futbolun "Güzel Oyun" olarak bilinen lakabını popüler hale getirdi ve bu ifade onun stilini anlatan bir deyim haline geldi. 1961 yılında Brezilya’da yasal olarak ‘Milli Değer’ olarak adlandırılan Pele, birçok Avrupa futbol kulüplerinin teklifini geri çevirmiş Santos ve Brezilya için oynamaya devam etmiştir.

"Brezilyalı takım bana hayallerin asla ölmediğini ve sürekli mücadele etmenin zirvede kalmanın sırrı olduğunu öğretti. Teşekkürler Brezilya," diye yazdı 80. doğum günü için Instagram''da paylaştığı bir gönderide. "Bu gömleği uzun süre giymek benim için bir zevkti." ifadelerini kullandı.

Brezilyalı futbolcu emekli olduktan sonra, New York Cosmos takımı ile anlaşma imzaladı - bu anlaşma ona milyon dolarlık bir sözleşme kazandırdı ve aynı zamanda futbolun ABD''de ön plana çıkmasına katkıda bulundu.

Unvanı sayesinde Amerikalı vatandaşlara futbolu sevdirerek, son oynadığı maçta 75 bin kişinin katılımını sağlamasının ardından: “Artık Dünya futbolunun ABD’de yerini aldığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Futbol yaşamının ardından ülkesinde spor bakanlığı, FIFA ve Santos''un futbol elçiliğini yapan Pele, New York Cosmos''un onursal başkanlığı, Birleşmiş Milletler ve UNESCO''nun iyi niyet elçiliği gibi görevler üstlendi.

KİŞİSEL BAŞARILARI

Pele, Brezilya liginde 3, eyalet liginde 11, Libertadores Kupası ve Copa America''da birer kez gol krallığı yaşadı.

Dünya Kupası Rüya Takımı''nda yer alan Pele, 1952 FIFA Dünya Kupası''nda "en iyi genç oyuncu", 1958 FIFA Dünya Kupası''nda "gümüş top" ödülleri kazandı, 2013''te ise FIFA Altın Top Onur Ödülü''ne layık görüldü.

Ayrıca Pele''ye FIFA, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, UNICEF ve TIME dergisi tarafından yüzyılın futbolcusu ve atleti unvanları verildi.

"Siyah İnci", "Futbolun Kralı", "Kral Pele" gibi lakaplar takılan efsane futbolcu, bin gol barajını aşan oyunculardan biri oldu. Pele, 1363 maçlık kariyerine 1279 gol sığdırarak Guinness Rekorlar Kitabı''na girdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar