Patlıcanın faydaları nelerdir?

Patlıcanın faydaları nelerdir?
Sofralarımıza sık sık konuk olan patlıcanın faydalarını sizin için araştırdık.

Patlıcan, hücreleri hasarlara karşı korumaya yardımcı olan A ve C vitaminleri gibi antioksidanlar içermektedir. Patlıcanın kalp sağlığına, kan şekeri kontrolüne ve göz sağlığına birçok faydası bulunur. Patlıcanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Sindirime Yardımcı Olabilir

Patlıcan, dengeli beslenmede önemli olan lif içermektedir. Lif, gastrointestinal ve bağırsak düzeni için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda lif, gıdaların emilimini ve besinlerin işlenmesini, sindirilmesini sağlayan mide sularının salgılanmasında etkilidir. Yetişkin bir kişi, her gün yaklaşık 25 ila 38 gr lif tüketmelidir. Bir kase çiğ patlıcan günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %10''unu karşılamaktadır.

Kemik Sağlığını İyileştirebilir

Patlıcan, birçok meyveye renk veren fenolik bileşikler içermektedir. Bu bileşikler, kemik sağlığını güçlendiren mineral yoğunluğu ile bağlantılı olmaktadır. Aynı zamanda patlıcan, osteoporoza etki eden demir ve kalsiyum içerir.

Anemiyi Önlemede Etkilidir

Demir eksikliği, anemi olarak kendini gösterebilir bu da sağlık için tehlikelidir. Anemi, yorgunluk, halsizlik, depresyon, baş ağrısı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeple demir içeren besinler tüketmek kansızlıkla mücadele etmeden önemli olmaktadır. Patlıcan içeriğindeki demir sayesinde anemiyi önlemede etkin bir rol oynar. Kırmızı kan hücrelerinin diğer önemli bileşeni olan ve bakır açsısından zengin olan patlıcan tüketilmesi anemi riskini azaltarak yorgunluk hissi yerine enerji sağlayabilmektedir.

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Patlıcan, lif içerdiğinden kötü LDL kolesterolün varlığını azaltarak, iyi HDL kolesterol alımını teşvik eder. LDL kolesterol seviyesini azaltmak, kalp krizi, felç riskini azaltabilir. Aynı zamanda patlıcanda bulunan bioflavonoidler, kan basıncını düşürebilir. Bu durum kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı ve stresi azaltarak, kalp sağlığını iyileştirir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar