Özlem Türeci ve Uğur Şahin çiftine ödül

Özlem Türeci ve Uğur Şahin çiftine ödül
Vehbi Koç Vakfı İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü’nün ilki, hayatları boyunca yenilikçi bilimsel çalışmalara öncülük eden ve hızla geliştirdikleri Covid-19 aşısıyla milyonlarca insanın hayatını kurtaran bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e verildi.

Törende konuşan Türeci, “İnsanlık için fark yaratmanın ve insanlığa katkı sağlamanın takdir edilmesi için süper kahraman olmanıza gerek yok” dedi.

Vehbi Koç Vakfı, her yıl sırasıyla sağlık, eğitim ve kültür alanlarında üstün başarıları takdir ve teşvik ettiği “Vehbi Koç Ödülü”ne bu yıl İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü’nü de ekledi. Küresel veya bölgesel çapta etkili, önemli sorunların aşılmasında ve insanlık için yeni imkânların yaratılmasında önemli başarılar elde eden kişilere verilen bu yeni ödül kategorisinin ilk sahipleri de Türeci ile Şahin oldu.

Türeci ve  Şahin, yaşamlarını ve bilimsel çalışmalarını Almanya’da sürdürüyor. Türeci ve Şahin, bağışıklık sistemi üzerinden etki edecek kanser ilaçları çalışırken bu birikimlerinin pandemiye yol açan Covid-19 enfeksiyonuna karşı aşı geliştirmede de işe yarayacağını düşünmüştü. Çift bu fikri hayata hızla geçirmeyi başarmış, mRNA aşılarını geliştirmiş ve milyonlarca insanın enfeksiyondan yaşamını yitirmesini engellemişti.

Yeni varyantlara karşı Covid-19 aşıları geliştirmeyi sürdüren Türeci ve Şahin, kansere yönelik ilaç ve aşı çalışmalarıyla bilim dünyasında heyecan yaratıyor.

BioNTech kurucu ortakları olan Türeci ve Şahin’in ödülleri Koç Üniversitesi’ndeki törende Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç tarafından takdim edildi. Koç Holding Şeref Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı Rahmi M. Koç ise profesörlere Şeref Doktorası diplomalarını verdi.

''''TEK BİR İNSANI KURTABİLİRSENİZ, İNSANLIĞI DA KURTARABİLİRSİNİZ''''

Ödülün ilham vermesi ve motive etmesini umduklarını belirten Türeci, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu prestijli ödüle layık görülmek bizim için büyük bir onur. Çünkü cesur bir karar almanın, bilinmeyen bir yolu seçmenin, kararlılık ve azimle ilerlemenin yanı sıra insanlık için fark yaratmanın ve insanlığa katkı sağlamanın takdir edilmesi için süper kahraman olmanıza gerek yok.” dedi

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar