Elektrik dağıtım firmaları sınıfta kaldı: Kallavi fatura var, ‘kesinti’siz hizmet yok!

Elektrik dağıtım firmaları sınıfta kaldı: Kallavi fatura var, ‘kesinti’siz hizmet yok!
Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin kişi başına ortalama kesinti süresi açısından Avrupa’nın en kötüsü Romanya’dan 3.3 kat kesinti sıklığına sahip olduğu, EMO tarafından hazırlanan raporda ortaya çıktı.

KALLAVİ FATURA VAR, ‘KESİNTİ’SİZ HİZMET YOK!

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’de enerji sektörünün tarihsel gelişiminin, özelleştirmelerin yasal dayanaklarının ve TEDAŞ’nin özelleştirilmesi ve özelleştirme kapsamına alınan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’ne (TEİAŞ) ilişkin gelişmeler de ele alındı.

Hazırlanan raporda, TEİAŞ’ın 2020’deki cirosunun 14 milyar 855 milyon lira, net kârının ise 4 milyar 648 milyon lira olduğu aktarıldı. Türkiye’deki ilk 500 şirket arasında 26. sırada bulunduğu ve “zarar etmeyen kamu kuruluşları arasında yer aldığı” kaydedilen raporda, “Siyasi tercihlerle 2023 seçimi öncesi yangından mal kaçırır deyimine uygun olarak 31 Aralık 2022’ye kadar yandaş şirketlere peşkeş çekilmek üzere özelleştirme süreci kapsamına alınmıştır” denildi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, Enerji alanında özelleştirmeyi düzenleyen, AYM’nin yasanın iptal edilmesi kararında, “elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımının stratejik öneme sahip kamu hizmetlerinden olduğunun” vurgulandığı belirtilen raporda, “Türkiyemizin kamusal varlıkları yandaşlara peşkeş çekilmeye devam edilmekte ve özelleştirmelerin temel hedeflerinden olan tüketicilere düşük maliyetli elektrik sunma hedefi asla gerçekleşememektedir” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, ayrıca, özelleştirme kararından önce TEİAŞ’nin “Çanakkale Boğazı ve İzmir Körfez Geçişi Denizaltı ve Kara Bağlantı Kabloları Yapım İşi” ihalesine çıktığı, bu iki kamu yatırımı ile özelleştirmenin son altyapısının hazırlandığı kaydedildi.

AVRUPA’NIN EN KÖTÜSÜNDEN DAHA KÖTÜ

Raporda, Avrupa ülkeleri ve ABD’nin dağıtım şirketleri ile Türkiye’deki dağıtım şirketlerinin, “kişi başına ortalama kesinti süresi (OKSÜRE)” ve “kullanıcı başına ortama kesinti sıklığı (OKSIK)” açısından performansları da karşılaştırıldı. Buna göre Türkiye, 2019’da 1410 dakikalık OKSÜRE açısından Avrupa’nın en kötüsü Romanya’dan 3.3 kat, ABD’den ise 3 kat daha kötü durumda. 18.72’lik OKSIK değeri açısından ise Türkiye, yine Avrupa’nın en kötüsü Romanya’dan 4.3, ABD’den de 13.37 kat daha kötü. Raporda hizmet kalitesinin yetersizliğinin, yakın zamanda Isparta’da günlerce süren elektrik kesintisi ile ortaya çıktığı aktarıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar