Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Arslan Küçükyıldız

Arslan Küçükyıldız

KÜÇÜK İŞLER

Özel Ödül

Güzel işlerin paylaşılması gerekir. 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri''nin takdim töreni (salgın yüzünden gecikmeli olarak) 23 Mart 2022''de yapıldı. Ödüller, Afyonkarahisar Caz Festivali ile Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, Türk Edebiyatı Dergisi ile Türk Edebiyatı Vakfı ve ''milli şuur ve geleneklere bağlılık ülküsüyle yürüttüğü sayısız faaliyeti'' ile Türk Kültürüne Hizmet Vakfı''na verildi.

Ödüller konusunda her zaman temkinli davranmış, ödülleri veren kurumlara veya ödül takdim edilen kişilerin çalışmalarına ihtiyatla yaklaşmışımdır. Çünkü kurumlar, kendilerini öne çıkarmak veya öne çıkanı değil de önde gözükmesini istediklerine ödül verebilirler. Ödülü veren bir bakanlık olunca dikkatim ödül verilenlere yöneldi. Doğrusu Afyonkarahisar Caz Festivali ile Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği''ne ödülün niçin verildiğini anlayamadım. Yurt dışından bazı caz topluluklarını kesintisiz sürdürdükleri caz festivaline davet etmiş, onların da katılmış olmaları ve Afyon''daki okullarda klasik müzik eğitimi vermekte oluşları ödül gerekçesi olarak açıklandı. Türk Edebiyatı Dergisi ve Vakfı''nı hizmetleriyle tanıyoruz ama Türk Kültürüne Hizmet Vakfı kamuoyunda pek bilinmez.

İstanbul, Fatih, Sultanahmet, Küçük Ayasofya''daki Caferağa Medresesinde 1985 yılından beri çalışmalarını sürdüren Türk Kültürüne Hizmet Vakfının ilk ve büyük hizmetlerinden biri Mimar Koca Sinan''ın eseri olan Caferağa medresesini aslına uygun tamir ettirmek olmuş. Burada birbirinden güzel çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Sadece şu yayınları bile Vakfın amacına uygun çalıştığını gösteriyor: (Eski Yayınları) Fatih ve Dönemi, İstanbul Ufku, Oryantalizm ve Türkiye, Tarih Boyunca Türklerde İnsan Hakları, 50. Sanat Yılında Selahattin İçli, 50. Sanat Yılında Prof. Dr. Nevzad Atlığ, Türk Musikisinde Kompozisyon ve Besteler (Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça), Osman Hamdi Bey, Ressam Malik Aksel, Maden Sanatı, (Güncel Yayınları) Türk Sanatları "Keçe", Türk Sanatları "Mozaik", Türk Sanatları "Seramik", İpek Yolu, Kültürler Başkenti İstanbul (Türkçe+İngilizce), Türk Dünyasında Sürgün ve Göç, Türk Dünyası Kültür Atlası (12 Cilt): İslam Öncesi Dönem, Selçuklu Dönemi (2 Cilt), Osmanlı Dönemi (6 Cilt), Cumhuriyet Dönemi (2 Cilt), Türk Devlet ve Toplulukları, Nihad Sami Banarlı Türkçeye Adanmış Bir Ömür, Mustafa Çokay Türkistan Bağımsızlığının Bayraktarı, Gelenekten Geleceğe Örf ve Adetlerimiz, Cengiz Dağcı Aydınlıkla Karanlık Arasında, Mehmet Emin Resulzade Bayraklaşan Şahsiyet, Erol Güngör Erken Kayan Yıldız, Mehmet Genç Hac Yolunda Bir Karınca, 100 Türk Büyüğü Takım - 5 Cilt: 100 Türk Büyüğü - Devlet Adamları 1- 4. Cilt, 100 Türk Büyüğü - Devlet Adamları 2 - 5. Cilt, 100 Türk Büyüğü - Din ve Tasavvuf - 3. Cilt, 100 Türk Büyüğü - Bilgeler Ve Bilginler - 1. Cilt, 100 Türk Büyüğü - Sanatçılar - 2. Cilt, Çağdaşı Yabancıların Gözünden Fatih Sultan Mehmed.

Vakıf yayınlarını her biri büyük emek ve fedakârlıkla hazırlanmış. Yayınların yanında sanat işlikleri de açılmış: Bez Bebek ve Oyuncak Yapımı, Çini Sanatı, Dekoratif Süsleme, Deri Tasarımı Ve Saraciye, Ebru Sanatı, Gitar, Günübirlik Çocuk Atölyesi, Güzel Yazı (Kaligrafi), Halı-Kilim Dokuma, Hat Sanatı, Katı'' Sanatı, Keçe Yapımı, Kırkyama, Kurdele Nakışı, Kuyumculuk Sanatı, Makrome, Minyatür Sanatı, Mozaik Sanatı, Ney, Örgü Teknikleri (Şiş ve Tığ Örücülüğü), Osmanlıca (Eski Türkçe), Porselen Desenleme, Resim Sanatı, Seramik Sanatı, Serbest Fırça (Dekoratif Resim), Takı Tasarımı, Tekstil Baskı Teknikleri, Tezhip Sanatı, Ud, Günübirlik Sanat Çalışması. Bu işliklerde yüzlerce öğrenci yetiştiriliyor.

Her seçkin kütüphanede Vakıf yayınları bulunmalı. Bu eserleri kütüphanemize istemeliyiz. Vakfın çalışmalarını bu şekilde desteklemek de mümkün. Satılan her eser, yeni eserlerin habercisi oluyor çünkü. Yolu Sultanahmet''e düşenlere Türk Kültürüne Hizmet Vakfı''nı görmelerini tavsiye ediyorum. Ayrıca Türk İslam sanatlarında birçok öğrenci yetiştiren, ebru sanatının önemli ismi Mustafa Düzgünman''ın Koleksiyon eserleri Caferağa Medresesinde ziyaret edilebilir. Vakfın daha birçok hizmetleri de var.

Türk Kültürüne Hizmet Vakfına verilen Özel Ödülü Vakıf Başkanı Av. Şerafettin Yılmaz aldı. Seksenini geçmiş olan Şerafettin Abi, bir sohbetimizde her gece saat 4:00''de kalktığını söylemiş ve eklemişti: "Türk milletine hizmet borcumuz var!" Allah, hizmetlerine yeni halkalar eklemek için bütün gücüyle çalışan böyle vakıf gibi insanları, vakıfları çoğaltsın. Başta Şerafettin Yılmaz Ağabey olmak üzere Türk Kültürüne Hizmet Vakfı gönüllülerini ve Bakanlığı kutluyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları