Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Oyunu değiştiren büyük oyuncular

Futbol, basketbol, voleybol, tenis ve diğer tüm spor dalları zamanla değişim ve gelişim gösterdi. Yıllar içinde bu spor dalları kural değişimlerine gitti. Kimi zaman teknolojik gelişmeler bu değişimlere vesile olurken çoğu zaman oyunun oyunda zamanla ortaya çıkan açıklar ve suistimal edilen kural değişimlerini tetiklemiştir. Örneğin futbolda offside kuralı oyunu daha kompakt bir hale sokmak ve kolay ve daha az organize golleri engellemek adına uygulamaya konuldu. Kural değişimlerinin en sık yaşandığı sporlardan biride basketbol olmuştur. Basketbolla ilgili en büyük kural değişimi 1984 yılında yaşandı. Daha önceleri saha içi isabetler 3, serbest atış çizgisinden kaydedilen sayılar ise 2 sayı olarak skora yansıyordu. 1984 yılındaki değişimle beraber basketbol sahasına üçlük çizgisi dâhil oldu. Artık bu çizginin gerisinden atılan sayılar 3 puan olarak sayılmaya başlandı. Çizginin içerisinden atılan sayılar 2, serbest atıştan kaydedilen sayılar ise 1 sayı değerini taşıdı. Bu değişimle beraber oyuncularda değişmeye başladı. Bu değişimle beraber oyunun pota altına yığılma durumu değişmeye başladı. Bazı takımlar zamanla oyun stillerini üçlük üzerine kurmaya başladı. Basketbolun seyir zevkini ve temposunu değiştiren bir diğer kural ise 30 saniye olan hücum süresinin 24'e düşürülmesi oldu. Bu değişim oyunun temposunun büyük oranda yükselmesini sağladı. Eski maçları izleyenler fark etmişlerdir 80'li yıllarda çok üst düzey oyuncular olsa da oyunun temposu oldukça yavaştı. Modern basketbolu izleyen birisi eski maçları izlerken sıkılmaması zor. Geldiğimiz noktada artık basketbol eskisine göre çok daha hızlı ve tempolu oynanıyor. Daha fazla üçlük denenirken, orta mesafeden skor denemeleri minimum seviyeye indi.

Birazda modern basketbolun oynanışına büyük etki yapan oyunculara bakalım. 2000'li yılların başından incelemeye başlarsak oyuna etkisi fiziksel üstünlüğü kadar büyük olan bir oyuncu göreceğiz. Tarihin en dominant oyuncusu olarak anılan Shaquille O'Neal bahsettiğim oyuncu. Shaq 2000'lerin başında pota altında o kadar büyük üstünlük kuruyordu ki rakipler savunmak yerine faul yaparak onu çizgiye göndermeye çalışıyordu. Oldukça kötü olan serbest atış yüzdesi belli ölçüde Shaq'ı bozmaya yarıyordu. Uzun oyuncular zamanla Shaq ile pota altında mücadeleden kaçmak ve onu savunmada pota altındaki konfor alanından çıkarmak için üçlük atmaya başladı.

Oyun hızlandıkça atletik ve topla üretmek oyuncuların önemi ve değeri arttı. NBA'e 2003 yılında adım atan bir oyuncu bu özellikleri iyi bir şekilde karşılıyordu. NBA tarihinin en iyi 3 oyuncusundan biri olarak atfedilen bu oyuncunun adı LeBron James. LeBron bu özelliklerin yanı sıra zamanla elit bir pasör, savunmacı, skorer ve son zamanlarda da şutör oldu. LeBron tabii ki bir istisna. Onun kadar her yönüyle donanımlı ve üst seviyede oyuncu çok çok nadir gelir. LeBron NBA'de sut atan ve savunma yapan kanat oyuncuların artmasına ve yetenekli kanat oyuncularının hünerlerini oyunun geneline yaymasını tetikledi. Ayrıca örnek bir profesyonel olan LeBron istikrar ve vücuda yapılan yatırımında simgesi haline geldi.

Sut ve üçlük son dönemde NBA'deki en büyük geçerli akçelerden biri oldu. Uzundan kısaya her oyuncudan verimli üçlük katkısı bekleniyor artık. Ancak bir oyuncu bu işi fazla ciddiye aldı ve tarihin en iyi şutörü unvanını ele geçirdi. Üçlük savunmasını yarı saha çizgisine kadar çekti. Stephen Curry'in basketbolu eski NBA izleyicilerine ilk zamanlar pek hoş gelmezdi. Hala sevmeyeni vardır. Maç başı 10-15 üçlük denemesi yapan Curry'nin oyun tarzı takımı Golden State Warriors'ın yüksek temposuyla birleşince takip etmesi hem eğlenceli hem de zor bir hale geldi. Ekrana bakmadığınız bir anda yarı sahadan atılan bir şutu kaçırabilirsiniz. Curry'nin şut tehdidi öyle büyük boyutlardaki onu savunmak için oluşan dizilişler takımındaki diğer oyunculara büyük alanlar açıyor. Usta bir pasör olan Curry oluşan bu alanlara çok iyi hücum ederek rakip takım için adeta bir kabusa dönüşüyor. Curry'nin yarattığı etki NBA'de tempolu ve asit üretimli oyun, iyi perde kullanımı ve uzun mesafelerden denenen üçükleri tetikledi. Uzun mesafeden şut atan oyuncular yarı sahada aldıkları perdelerle rakip savunmaları çok daha rahat gafil avlayabilir hale geldi. Basketbol ve diğer spor dalları hayatın her alanında olduğu gibi yenilenip gelişiyor. Bakalım hangi yeni yetenekler oyunun oynanışını kökünden etkilemeyi başarabilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları