Otomotiv ihracatı Mart ayında rekor kırdı

Otomotiv ihracatı Mart ayında rekor kırdı
Türkiye'nin otomotiv endüstrisi ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 azalarak 3,2 milyar dolar oldu.

Bu azalışa rağmen, yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 6 artışla 9 milyar 132 milyon dolara ulaştı. Mart ayında ise otomotiv endüstrisinin ihracatı yüzde 1,8 azalarak 3 milyar 225 milyon dolara geriledi. Endüstrinin Türkiye ihracatındaki payı yüzde 14,3 olarak gerçekleşti.

İhracat verilerine göre, Mart ayında en büyük ürün grubu Tedarik Endüstrisi ihracatı oldu ve 1 milyar 297 milyon dolarlık bir rakama ulaştı. Binek otomobiller ihracatı ise yüzde 12,5 azalış göstererek 881 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 34 artışla 647 milyon dolar, Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı yüzde 48 artışla 264 milyon dolar ve Çekiciler ihracatı ise yüzde 59 azalışla 103 milyon dolar oldu.

Ülkelere göre ihracat verileri incelendiğinde, Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğu görülüyor. Ancak Almanya'ya yönelik ihracatta yüzde 13'lük bir düşüş yaşandı. Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa'ya ise yüzde 13'lük bir düşüş oldu. Diğer önemli pazarlarda ise farklı oranlarda artışlar ve düşüşler yaşandı.

Toplam ihracatın ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında, Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracatta yüzde 8'lik bir azalma yaşandığı görülüyor. Diğer Avrupa Ülkeleri'ne yönelik ihracat ise artış gösterdi.

Otomotiv ihracatı Mart ayında 3,2 milyar dolar oldu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar