Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Orban 4-0 Avrupa Birliği

Macaristan''ın en uzun görevde olan ve son dört seçimi de kazanan Başbakan Orban, 12 yıl boyunca muhafazakar bir politika izledi.

İttifak kurduğu Hristiyan Demokratlar ile birlikte meclisin üçte ikisine sahipti. İlginçtir, AB''nin fonlarını alırken, tüm siyasi kariyerini Avrupa karşıtlığı üzerine kurmuştu.

2012''den sonra da geleceği Doğu''da gören Orban yönetimi, Çin ve diğer Asya ülkeleri ile iş birlikleri kurmaya başladı. NATO üyesi olmasına rağmen dış politikada ''Avrasyacı'' bir yol izleyerek ittifaktaki ülkeleri şaşırtırken, Avrupa Birliği üyeliğini ''umursamayarak'', Avrupa''nın değer ve kültür algısının karşısında durdu ve Macarların tarihi kodlarını hatırlatarak siyaset yürüttü.

Hatırlarsınız belki, geçen yıl Macaristan''da ''eşcinsellik karşıtı'' yasa AB''nin tepkisine rağmen yürürlüğe girmişti. Sonrasında Avrupalı liderlerin tepkisi çığ gibi büyüyünce Orban geri adım atarak konuyu referanduma götürdü. (Üç gün önce katılım yüzde 50''nin altında kaldığı için referandum geçersiz oldu)

Şimdi, gelelim 3 Nisan''daki seçimlere.

Orban''ın güçlü iktidarını yıkamayan 6 muhalefet partisi, birleşip ortak aday çıkararak seçimlere katıldı. Şu an Türkiye''de yapılmaya çalışıldığı gibi. Anketlerde başa baş gidiyordu ancak sandıklar kurulduğunda öyle olmadı.

Başbakan Orban''ın iki partili ittifakı % 53 oy alırken, 6 partinin oluşturduğu muhalif ittifak % 35 oy oranında kaldı. Peki Orban ne dedi dersiniz?

Bazı "uluslararası güçler ve kurumların desteğine rağmen" muhalefetin başarısız olduğunu söyleyen Başbakan Orban, "Çok büyük başarı kazandık.

Ay''dan bile görülebilecek bir zafer elde ettik, Brüksel''den görüldüğü kesin." ifadesini kullandı.

Yani Avrupa Birliği''nin merkezi Brüksel''i işaret ediyor. Tüm Avrupa destekledi ama yine de yıkılmadım ve büyük oy farkıyla kazandım diyor.

Macar Dışişleri Bakanı Szijjártó''ya göre, Macaristan, bölgenin en önemli güçleri ABD, Rusya, Almanya, Çin ve Türkiye  ile dengeli ilişkiler sürdüren az sayıda ülkeden biri ve her şey Macar halkının çıkarları için, böyle de olacak.

Ama Avrupa kendi değerlerini kabul etmeyen Macaristan''a daha ne kadar müsamaha gösterecek ya da adım atacak mı merak konusu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları