Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Olayın bir de bu boyutu var

Ak Parti Genel Merkezi'nde çalışan bir elemanın uyuşturucu kullanırken çekilmiş videosunun ortaya çıkması genellikle siyasi etik açısından ele alındı, bu kişinin iktidar partisine nasıl girdiği, bağlantılarının olup olmadığı, lüks yaşamını ne şekilde sağladığı sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Evet, bu sorulara mutlaka yanıt bulunmalı.

Ama olayın bir başka ve önemli boyutunun olduğu da gözden uzak tutulmamalı.

...

Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın hazırladığı raporda yer alan şu bilgiler uyuşturucu sorununun ülkemizde çığ gibi büyüdüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor:

- 2018'de uyuşturucuyla ilgili 144 bin 819 olay oldu, bunlarla ilgili 206 bin 134 şüpheli yakalandı.

- En çok uyuşturucu olayı eroin satışı ve kullanımıyla ilgili yaşandı. Bunu sırasıyla esrar, kokain, ecstasy, captagon, bonzai olayları izledi.

- 2013-2018 dönemini kapsayan 6 yıl boyunca uyuşturucu kullanımı nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 837'yi buldu. Ölenlerin yüzde 96'sı erkekti.

- 113 uyuşturucu bağımlılığı tedavi merkezi var. Bunların 48'inde ayakta ve yatarak, 65'inde ise sadece ayakta tedavi uygulanıyor.

- Tedavi merkezlerine 2018 yılı içinde 251 bin 593 başvuru yapıldı.

- Tedaviye başvuranların yaş ortalaması 27.2 olarak saptandı. Bu kişilerin yüzde 21'inin işsiz olduğu, yüzde 41'inin düzenli bir işinin olmadığı, yüzde 2.3'ünün çeşitli okullarda okuduğu belirlendi.

- Yatarak tedavi olanların önemli bir bölümü İstanbul'da yaşıyor. Onu Adana, Antalya, Gaziantep, Bursa, Ankara, Konya ve İzmir illeri izledi.

- Uyuşturucu bağlantılı suçlar nedeniyle cezaevinde bulunanların sayısı 2016'da 37 bin 367 iken, 2017'de 50 bin 278'e, 2018'de 57 bin 674'e yükseldi.

- Uyuşturucu madde ticareti yapanlar arasında PKK terör örgütü ile organize suç örgütleri başta geliyor. PKK'nın uyuşturucudan elde ettiği yıllık gelirin 2.5 milyar dolar dolayında olduğu tahmin ediliyor.

...

Peki, ne yapılabilir, giderek büyüyen bu sorun nasıl çözülebilir?

Maddeler halinde sıralamakta yarar var:

1- PKK terör örgütü ile mücadele ülke bütünlüğünün korunması açısından olduğu kadar uyuşturucuyla mücadele için de büyük önem taşıyor.

2- Organize suç örgütleriyle yani mafya yapılanmalarıyla etkin mücadele de uyuşturucu sorununu alt etmekte ciddi katkılar sağlayabilir.

3- Uyuşturucu ticareti nedeniyle cezaevlerine girenlerin önemli bir kısmı cezalarını çekip çıktıklarında tekrar uyuşturucu temini ve satışına yöneliyorlar. Bu nedenle söz konusu kişilerin topluma kazandırılmasıyla özel olarak ilgilenilmelidir.

 4- Siyasi iktidar, uyuşturucu kullananların büyük çoğunluğunun işsiz ya da düzenli bir işinin olmadığı gerçeğini göz önüne alarak işsizliğe çözüm noktasında daha duyarlı davranmalıdır.

5- Uyuşturucu ticaretinin ve kullanımının önlenmesi için aile birliğinin güçlendirilmesinin gerekliliği de unutulmamalıdır.     

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları