Okul çağı çocuğunun altın öğünü kahvaltı

Okul çağı çocuğunun altın öğünü kahvaltı
Pek çok yetişkin aralıklı oruç modasına uyarak kahvaltıyı es geçerken, Pediatrist Dr. Aysel Açıkgözoğlu, kahvaltının okul çağındaki çocuklar için önemine dikkat çekiyor.

Çocukların başarısını olumlu yönde etkileyen kahvaltının, sağlıklı bir yaşam için temel bir unsur olduğunu vurgulayan Dr. Açıkgözoğlu, anne babaları çocuklarının kahvaltı yapmalarını sağlamaları konusunda uyarıyor.

Acıbadem Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, okul çağındaki çocukların beslenme ihtiyaçlarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Beslenmenin doğumdan yaşlılığa kadar yaşamın her aşamasında kritik bir unsur olduğunu belirten Dr. Açıkgözoğlu, şu şekilde konuştu:

"Okul çağı dediğimiz 6-12 yaş arası dönem, çocuklarda hızlı bir büyüme ve gelişme sürecinin yaşandığı bir zaman dilimidir. Bu dönemde enerji harcaması fazla olduğundan, beslenmenin önemi büyük bir hal almaktadır. Yetersiz beslenme, büyüme ve gelişme üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu nedenle çocukların bu dönemde kaliteli ve yeterli besinleri tüketmeleri önemlidir."

Dr. Açıkgözoğlu, çocukların günlük beslenme programında bulunması gereken temel besin maddelerini şu şekilde sıralıyor: ekmek, tahıl, pirinç, makarna grubu; meyve ve sebze grubu; et, tavuk, balık grubu; yumurta, peynir, süt, yoğurt grubu ve şeker grubu.

Beslenme uzmanı, ekmek, tahıl, makarna gibi ürünlerin çocuklar için önemli bir B vitamini, demir, posa ve mineral kaynağı olduğunu belirtiyor. Bu besinlerin çocukların beyin fonksiyonlarını ve fiziksel aktivitelerini destekleyerek okul başarısını olumlu yönde etkilediğini ekliyor. Ancak bu ürünleri seçerken, tam buğday gibi az işlenmiş veya doğal olanları tercih etmenin önemine de değiniyor.

Meyve ve sebzelerin deri, göz, diş eti sağlığı için gerekli A ve C vitaminleri açısından zengin olduğunu vurgulayan Dr. Açıkgözoğlu, çocukların şeker isteklerini tatmin etmek için meyveleri tercih etmelerini öneriyor.

Sebzelerin bitkisel protein ve lif içeriği ile çocukların vücut sağlığına ve bağırsak sistemine fayda sağladığını belirten uzman, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin ise güçlü kemik ve diş yapısının korunmasına yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Son olarak, et, tavuk, balık, yumurta gibi protein kaynaklarının çocuklar için önemli olduğunu ve bunların tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Açıkgözoğlu, yağlar ve şeker grubu besinlerin de aşırıya kaçılmadan ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uzmanın önerileri, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için önemli bir rehber niteliği taşıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar