Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Obezitenin nedeni sağlıksız bağırsak

Bağırsaktaki sağlıklı bakterilerin azalması, vücudun dengesini bozmakta ve obeziteye yol açmaktadır. Sindirimi korumak için yapay tatlandırıcıdan kaçınmalıyız. Bağırsaklar, vücudun ikinci beyni olarak adlandırılmaktadır. Bu organın sağlıklı olması, tüm bedenin sağlıklı olması anlamına gelmektedir. Düzenli bir sindirim sistemi için probiyotik besinler önem taşımaktadır.

İçeriği Tamamen Farklı

Eczaneler başta olmak üzere piyasada probiyotik olduğunu iddia eden pek çok ürün bulunuyor. Sağlıklı sindirimi ve bağırsağı vadeden bu ürünlerde, etiketinde yazan mikroorganizmaların bulunmadığı, ölü mikroorganizma içerdiği, bazılarında da zararlı mikroorganizmaların olduğu biliniyor. Bir ürünün probiyotik olması için canlı olması ve belirli sayıda mikroorganizma içermesi (en az bir milyar), mide ve safra bariyerlerini rahatlıkla aşarak kolona kadar ulaşması, orada lokalize olması gerekmektedir. Probiyotikler, en fazla bilimsel çalışmanın yapıldığı alanların başında geliyor. Ancak probiyotikleri her hastalığa ‘deva’ gibi görmemek gerekiyor. Kişinin genetik yapısı, probiyotiklerin etkinliğini önemli ölçüde değiştiriyor. Üst ve alt solunum yolları enfeksiyonlarını hafifleten probiyotikler, kolit, Crohn, irritabl bağırsak sendromuna iyi geldiği biliniyor.

Karaciğere Zarar

Bağırsak mikrobiyotasının zarar görmesi, pek çok hastalığa yol açıyor. Bunun başında obezite geliyor. Yağ üreten Firmicutes bakterileri obezitenin nedeni olarak gösteriliyor. Probiyotiklerin enfeksiyonu ve obeziteyi önleyici, insülin direncini hafifletici etkisi bulunuyor. Vitamin ve mineral düzeyini artıran probiyotikler kalp hastalıkları, diyabet, karaciğer yağlanması ve depresyon gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Stres ise mikrobiyatanın çeşitliliğini azaltıyor. İlerleyen yaşta mikrobiyatanın çeşitliliği azalıyor ve zararlı bakteriler çoğalıyor.

Sistemi Bozan Durumlar İlaçlar: Antibiyotikler, antiromatizmal ilaçlar, kortizon, doğum kontrol hapları, mide ilaçları, kanser ilaçları ve anti depresanlar.

Kimyasal Toksinler: Tarım ilaçları, GDO’lu besinler, hava kirliliği, sigara dumanı ve daha birçok kimyasal rafine şeker ve yapay tatlandırıcılar. Doymuş ve trans yağ. Mide asidi ve safra asidi azlığı

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları