Norveç İralanda ve İspanya Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu! İsrail harekete geçti!

Norveç İralanda ve İspanya Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu! İsrail harekete geçti!

Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararlarını duyurdukları doğru. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, bu kararın 28 Mayıs'ta resmen açıklanacağını belirtti. İsrail ise İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı.

Norveç, İrlanda ve İspanya ülkeleri Filistin'i devlet olarak tanıdı.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile birlikte düzenlediği basın toplantısında önemli bir duyuru yaptı. Norveç hükümetinin, Filistin'i bir devlet olarak resmen tanıma kararı aldığını açıkladı.

Store, bu kararın, bölgedeki taraflara barış ve güvenlik içinde bir arada yaşamaları için tek gerçekçi seçenek olan "yan yana, barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" vizyonunu desteklediğini belirtti. Norveç hükümeti, uzun zamandır Orta Doğu'daki çatışmaya çözüm bulmanın yolu olarak iki devletli bir çözümü destekliyor ve bu kararla bu tutumunu bir kez daha vurgulamış oldu.

6322fdfdbf214424449a0d8c.webp

Bu açıklamayla birlikte, Norveç'in Filistin'i tanıma adımının, Avrupa'daki diğer benzer görüşlere sahip ülkelerle aynı dönemde gerçekleşeceği ve tanımanın, uluslararası hukuka ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak, 1967 sınırları içinde gerçekleşeceği belirtildi.

62d2cabe4e3fe11280d34317.webp

İRLANDA KARARI DUYURDU

Norveç’in ardından, İrlanda Başbakanı Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını açıkladı.

ispanya-bayragi-ozellikleri-1024x576.jpg

İSPANYA O TARİHTE İLAN EDECEK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 28 Mayıs'ta ülkesinin Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurdu.

İSRAİL BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRDI

İsrail, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanıma kararlarının ardından büyükelçilerini geri çağırdı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Dublin ve Oslo'daki İsrail büyükelçilerini istişare için "derhal" ülkeye çağırdığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Katz, ayrıca İspanya'nın da Filistin devletini tanıması durumunda benzer bir adım atarak İsrail'in Madrid Büyükelçisini de geri çağıracağını kaydetti.

İlgili Haberler