O ülke İran'a petrol borcunu çay ile ödeyecek

O ülke İran'a petrol borcunu çay ile ödeyecek
Son yıllarda ekonomik krizin derinleştiği İran ile Sri Lanka arasında uluslararası ticarette görülmemiş bir anlaşmaya imza atıldı. Sri Lanka'nın yıllar önce petrol aldığı İran’a olan borcunu çayla ödeyeceği bildirildi.

Uluslararası yaptırımlar nedeniyle ekonomik anlamda krizle boğuşan İran ile son dönemde dolar kıtlığıyla mücadele eden Sri Lanka arasında ‘petrol karşılığı çay’ anlaşması imzalandı.

‘DOLARDAN ÇAYA GEÇTİK’

İngiltere merkezli Reuters haber ajansında yayınlanan haberde, Sri Lanka’nın 2012 yılında İran’dan aldığı 250 milyon dolarlık petrol borcunu çay olarak ödeyeceği kaydedildi. Sri Lanka Çay Kurulu Başkanı Niraj de Mel, "Bu bizim için çok uygun çünkü önemli bir pazara erişiyoruz ve hem İran hem de Sri Lanka dolara güvenmeden ticaret yapabilir. Anlaşma, 48 ay boyunca her ay 5 milyon dolar değerinde çay göndermekti, ancak ayda yaklaşık 2 milyon dolar ile başlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

De Mel, “Nihai belgeleri bekliyoruz ve temmuz ayından itibaren ihracata başlamayı umuyoruz” şeklinde ekledi.

1,25 MİLYAR DOLARLIK ÇAY İHRACATI

Sri Lanka’dan hükümet yetkililerine göre, dünya çapında popüler seylan çayından 2022 yılında 1,25 milyar dolar elde ettiği kaydedilirken, İran, Sri Lanka'nın önemli çay alıcılarından biri oldu, ancak ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ticareti vurmasıyla ihracat, 2018'deki 128 milyon dolardan 70 milyon dolara düştü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar