Ülke karıştı: Başbakanın evini ateşe verdiler!

Ülke karıştı: Başbakanın evini ateşe verdiler!
Asya ülkelerinden Sri Lanka'da halk ayaklandı. Ülkede yaşanan yüksek enflasyon ve hayat pahalılığına isyan eden halk, pek çok siyasinin ev ve arabasını ateşe verdi. Ülkeden gelen bilgilere göre sokağa çıkma yasağı bir gün daha uzatılırken, pek çok noktada hareketliliğin devam ettiği kaydedildi.

Orta Doğu''dan sonra bir başka bir noktada daha iç karışıklık yaşanıyor. Ülkede yaşanan yolsuzluk ve ekonomik bunalım nedeniyle ayaklanan Sri Lanka halkı, hükümet yetkililerinin ev ve araçlarını ateşe verdi. Ülkede yaşanan hareketlilik sonrasında 1 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda şu ana kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ve 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 250 kişi yaralandı.

İNGİLİZ GAZETESİNDEN TÜRKİYE VURGUSU

Sri Lanka’daki isyanın kaleme alındığı The Guardian’daki yazıda, "Gelişmiş ülkelerin ekonomik çöküş sürecinde ilk düşen domino taşının Sri Lanka yerine Türkiye olması bekleniyordu" denildi. Yazıda, "Türkiye, yıllık yüzde 70 enflasyon oranına karşın hâlâ ayakta. Tehdit altında olan diğer ülkelerin aksine Türkiye kendi halkını besleyebiliyor" ifadeleri yer aldı.

TEPKİLER SONRASINDA İSTİFA ETTİ

Muhalefetin artan baskısı sonrası Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa''nın ağabeyi Başbakan Mahinda Rajapaksa''yı görevden almaya niyetli olduğu iddiası gündeme gelmişti. Söz konusu iddiaların ardından Başbakan Rajapaksa istifa etti. Devlet Başkanı Rajapaksa''nın, parlamentodaki tüm partileri yeni hükümetin kurulması için görüşmeye davet etmesi bekleniyor. Şiddet olaylarını kontrol altına almak için başkent Kolombo''da askeri birlikler görev yapmaya başlamıştı. Muhalefetteki Birleşik Halk Cephesi Partisi (SJB) yetkililerinden Tissa Attsnayake, geçici hükümet kurulursa şartlı destek vereceklerini açıklamıştı. İstifasını veren Başbakanın evinin ateşe verildiği görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.

BİRLEŞMİŞ MİLLET AÇIKLAMA YAPTI

Birleşmiş Milletler (BM), ekonomik kriz ve temel gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle hükümet karşıtı protestoların can kayıplarına yol açtığı Sri Lanka''da, daha fazla şiddetin önlenmesi için yetkililere diyalog çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet yaptığı yazılı açıklamada, Sri Lanka''daki son gelişmeleri değerlendirdi. Bachelet, hükümet yanlılarının dün başkent Kolombo''da barışçıl göstericilere saldırmasından derin endişe duyduğunu belirterek, "Şiddetin her türlüsünü lanetliyor ve meydana gelen saldırıların bağımsız, şeffaf, etraflı bir şekilde soruşturulması için yetkililere çağrıda bulunuyorum" dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar