O ülke 800 milyar dolar ayırdı: Yılda 70 milyon turist bekliyor

O ülke 800 milyar dolar ayırdı: Yılda 70 milyon turist bekliyor
Suudi Arabistan, turistlerce dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olmak için 800 milyar dolarlık bir planı uygulamaya koyarken, 2030 yılına kadar yılda 70 milyon turisti ülkesine çekmeyi planlıyor.

Suudi Arabistan'ın Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb verdiği bir röportajda, krallığın daha önce 50 milyon ziyaretçi olan hedefini yükselttiğini söyledi. Bu yılki rakamın ise 25 ila 30 milyon arasında olacağını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre daha fazla tatil köyü ve insanları ülkeye getirecek yeni bir havayolu oluşturmak için yapılan yatırımlar göz önüne alındığında, 2030 için 70 milyonluk turist hedefinin "çok makul" olduğunu söyledi.

BÜYÜK PARALAR HARCIYOR

2019'a kadar Müslüman hacılar dışında turistlere büyük ölçüde kapalı olan Suudi Arabistan, Kızıldeniz kıyısı boyunca oteller ve tatil köyleri inşa etmek için büyük meblağlar harcıyor. Ayrıca Al Ula çöl bölgesi ve Suudi yönetici ailesinin atalarının evi olan Diriyah gibi tarihi yerleri de geliştiriyor.

PETROLE ALTERNATİF YARATMAK İSTİYOR

Daha fazla tatilciye ulaşma çabası, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın petrole bağımlı 1,1 trilyon dolarlık ekonomiyi çeşitlendirme hedefinin bir parçası. Selman, turizmin 2030 yılına kadar gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10'unu oluşturmasını ve petrol ihracatı dışındaki kaynaklardan döviz kazanılmasına yardımcı olmasını istiyor.

Al Khateeb, hükümetin 2030 yılı için belirlediği toplam yıllık turistik seyahat hedefini de (yerli gezginleri de kapsayan bir rakam) 100 milyondan 150 milyona yükselttiğini söyledi.

İSRAİL'DEN ÜST DÜZEY ZİYARET

Suudi Arabistan Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Günü münasebetiyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İsrail Turizm Bakanı Haim Katz'ın da katıldığı etkinlik, İsrailli bir yetkilinin krallığa yaptığı en üst düzey resmi ziyaret oldu. Bu hareket, ABD ile resmi diplomatik bağlar kurmalarını sağlayacak bir anlaşmayı müzakere eden iki ülke arasındaki bağların ısınmasının bir başka işaretiydi.

Al Khateeb yine de İsrailli bakanın Riyad'da bulunmasının nedeninin BM'nin "tüm üye ülkeleri davet etmesi" olduğunu söyledi. Al Khateeb, "Diplomatik ilişkimiz olsun ya da olmasın, bu nedenle geldiler" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar